15. srpna 2018
Léto patří hned po vánočních svátcích k nejrizikovějšímu období pro přibírání na váze. Jak přibývajícím kilům předcházet?

1. Dejte si pivo. Má nižší kalorickou hodnotu než víno

Kdy jindy si dát oblíbený Aperol Spritz než v létě na terase nebo u bazénu? Jenže většina lákavých letních drinků je plná „prázdných“ kalorií.

„Dokonce i ovocné koktejly nebo nealkoholické Mojito obsahují často tolik kalorií, že by dokázaly nahradit svačinku či dokonce lehkou večeři,“ upozorňuje na nástrahy letních drinků hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Jenže kdo by chtěl pít na festivalu nebo jiné letní akci celý den jen čistou vodu? Například pivo má nižší kalorickou hodnotu než mnohá červená vína. Pokud si pivo dopřejete v omezeném množství, nemusíte se bát, že přiberete. Spíše jde o celkové rozložení stravy a pohybu. V porovnání s vínem dokonce poskytuje širší spektrum zdravotních výhod. Pivo je výborným zdrojem vitamínu B2, B3, B6, B9 (kyselina listová) a B12. Navíc obsahuje rozpustnou vlákninu. Benefity piva potvrzuje i hlavní trenérka fitness centra Contours pro ženy Mgr. Kateřina Hollerová: „Pivo je vhodné jako iontový nápoj po sportu, ale bezprostředně po fyzické aktivitě doporučuji zvolit spíše nealkoholické. Alkoholické pivo si dejte, až si tělo trochu odpočine a především doplníte živiny.“

2. Na gril něco zdravého

Embed from Getty Images

Další nástrahou léta jsou grilovačky s přáteli. Těch se ale nemusíte bát, pokud se naučíte grilovat zdravěji. „Při opékání masa nebo ryb použijte alobal. Při přímém opékání na grilu vznikají karcinogenní látky,“ varuje Bartolomějová. A dodává: „Ve větší míře grilujte zeleninu, která z grilu chutná skvěle a obsahuje důležité antioxidační látky. Nejčastěji se grilují pevné kousky zeleniny, jako jsou papriky, lilek, cuketa, ale vynikající je i jarní cibulka, rajčata nebo žampiony.“

Pečivo se snažte vynechat úplně nebo sáhněte po celozrnné variantě. Pozor si dejte na kalorie obsažené v různých dipech a omáčkách.

3. Nenechte se zastrašit vysokými teplotami a sportujte!

Léto je jako stvořené pro celou řadu venkovních aktivit, přesto většina z nás raději pobývá ve stínu nebo v klimatizovaných místnostech.

„Místo abychom využili hezkého počasí a šli si ven zaplavat nebo na horskou túru, raději hledáme výmluvy, proč to v horkém počasí nejde,“ říká Hollerová.

Běhat přes den větší vzdálenosti sice může být opravdu zdraví nebezpečné, ale když se chce, všechno jde. „Jít si zaběhat můžete brzy ráno nebo naopak večer, kdy jsou teploty přijatelnější. Kromě toho se celoročně nabízí možnost jít si zacvičit do tělocvičny nebo posilovny,“ radí Hollerová. Sport je životní styl, nikoliv sezónní záležitost.

4. Je libo ovoce nebo zmrzlina?

Embed from Getty Images

Pokud nedokážete odolat studené pochoutce ve formě zmrzliny nebo nanuku, a zároveň nechcete přibrat, dopřejte si ji, ale hlídejte si složení. A nejlépe si vyrobte domácí. „Porce domácí zmrzliny je ideální náhradou dopolední svačinky a na rozdíl od kupované si sami zvolíte množství cukru a vynecháte nezdravá éčka,“ tvrdí Bartolomějová.

Pokud se rozhodnete pro kupovanou zmrzlinu nebo nanuk, zjistěte si složení. „Zaměřte se na množství cukru, a to včetně umělých sladidel, důležité je také sledovat, jaké tuky byly použité a jaký druh éček daný produkt obsahuje. Například E476, což je polyglycerolpolyricinoleát, může mít negativní vedlejší účinky, jako jsou střevní potíže nebo alergie,“ vysvětlujete Bartolomějová. Ovoce jezte s mírou a spíše v dopoledních hodinách. „Při hubnutí nebo pro udržení štíhlé postavy není vhodné jíst příliš sladké druhy ovoce, jako jsou banány, hroznové víno nebo přezrálé plody,“ varuje Bartolomějová.

5. Dejte si, na co máte chuť, ale s mírou

Málokomu se chce chystat krabičky a jen málokdo má tak pevnou vůli, aby si nedal alespoň něco malého ze stánku. Pokud se rozhodnete zhřešit, tak se tím nestresujte. Stres napáchá mnohdy více škody než kalorie navíc. Přesto se snažte trochu hlídat a během léta se vyhýbejte potravinám, jako je sádlo, smetana a šlehačka, tučné sýry, slanina, špek. Výjimku tvoří lidé stravující se nízkosacharidovou stravou, ale pro všechny platí: vyhýbejte se klasickým paštikám, uzeninám, přemíře sladkostí a pozor si dejte i na sušené ovoce. Dostanete-li chuť na ovoce, zvolte nejlépe bobulové, hlavní jídlo doplňte zeleninovým salátem. Sacharidy a především jednoduché cukry omezte.

Tip na závěr – domácí Raw cherry zmrzlina

Ingredience:
2 šálky kešu oříšků
2 šálky vody
1 šálek třešní
1 lžíce bio kokosového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 bio vanilkový cukr (třtinový s vanilkou)
2/3 šálku javorového sirupu
30 g 85% čokolády

Postup: Namočte kešu oříšky do vody asi na 4 hodiny. Slijte je a propláchněte čistou vodou. Čokoládu dejte asi na půl hodiny do mrazáku vychladit. Oříšky rozmixujte se dvěma šálky vody na hladkou směs konzistence másla. Přidejte javorový sirup, čerstvou citronovou šťávu, kokosový olej, vanilkový cukr s pravou vanilkou a několik třešní. Mixujte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Třešní přidejte tolik, aby směs obarvily. Přidejte na kousky nasekanou čokoládu a zbytek třešní. Rozdělte do 4 malých misek a dejte do mrazáku zmrazit asi na 2 hodiny.