12. září 2017
Svačiny jsou důležité, a to nejen pro školáky. Zajistí spolehlivý přísun energie na celé dopoledne a díky kvalitnímu složení vás nepřepadne hlad a nedostatek energie ani při odpoledních aktivitách.
1 / 4

Vyváženou a zdravou svačinu zvládnete připravit sami doma. Stačí vám k tomu celozrnné pečivo, které můžete jednoduše naplnit např. šunkou, sýrem, pomazánkou z tvarohu, ricotty, apod. Můžete být ale daleko více kreativní a svému školákovi i sobě připravit do svačinové krabičky např. domácí ovesné sušenky, celozrnné muffiny s jablky nebo třeba sendvič s avokádem.

Stejně jako dobré jídlo je důležitý také pitný režim

Pro vaše dítě je důležitý také pravidelný pitný režim. Ten podporuje koncentraci při vyučování i při sportovních aktivitách odpoledne. Naučte děti pouze na obyčejnou vodu. Tu jim zabalte do tašky s sebou stejně jako svačinu, aby nezapomněly pít v průběhu celého dopoledne. V případě, že dítě vodu nepije, můžete mu do ní přidat trochu kvalitní, nejlépe domácí šťávy. Nebo třeba připravit ráno čaj s medem a citronem a ten mu nalít studený do lahve. Snažte se podíl slazení postupně snižovat, až dítě odnaučíte na sladké nápoje úplně.

Doporučené denní množství tekutin pro děti od 7 do 15 let odpovídá množství 1500 ml a dalších 20 ml na každý kilogram nad 20 kg tělesné váhy. U osob starších 15 let je optimální pitný režim okolo 300 ml na 10 kg hmotnosti.

Recepty na zdravé svačinky:

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

Ingredience:
• 3 hrnky pohankové mouky
• 1 kypřicí prášek do pečiva
• 1 hrnek kokosového (nebo třtinového) cukru
• 1 a půl hrnku mléka
• 1 hrnek řepkového oleje
• 1 vejce
• asi 10 švestek

Posypka:
• asi 2 hrsti máku
• 5 lžic ghí
• 2 hrsti mouky (pohankové)
• hrst kokosového nebo třtinového cukru

 

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Větší plech si vymažeme trochou másla. Drobenku připravíme tak, že v míse smícháme změklé máslo, mouku a cukr a dlaněmi se snažíme vytvořit drobivou konzistenci. Ve větší míse smícháme mouku, kypřicí prášek, cukr, promícháme s mlékem, olejem a do těsta zamícháme i vajíčko. Těsto musí být hladké a dobře se lít. Pokud by bylo moc tuhé, přidáme ještě trochu mléka. Švestky vypeckujeme a půlky rozložíme rovnoměrně na koláč. Posypeme makovou drobenkou. Dáme do trouby předehřáté na 180-185 °C a pečeme asi 30 minut.

1 / 4