21. února 2018
I my máme své lokální, české superpotraviny. A není jich málo. Tyto nejdostupnější:

lněné semínko – když ho drcené přisypete do salátu nebo zamícháte do pečení, vaše tělo bude bohatší o nenasycené mastné kyseliny omega 3, ale také dostane hodně vlákniny a látek, kterým se říká lignany (ty působí jako antioxidanty, takže mohou pomáhat při léčbě onkologických pacientů)

ořechy – vlašské, nebo lískové? Oboje nabité omega 3 mastnými kyselinami, vitamínem B, hořčíkem a zinkem… skvělé celoroční obohacení jídelníčku (do salátů i na zobání)

borůvky – jejich exotická kamarádka kustovnice čínská neboli goji je teď velkým hitem, ale borůvky jsou nabité vitaminem C, železem a navíc nám pomáhají bojovat se záněty močového ústrojí. Obsahují také spoustu vlákniny, takže je oceníte opět u hubnutí.

šípky – na jaře se dostanete stále jen k sušeným, nicméně i s nimi to stojí za to. Zásobárna vitaminu C umí povzbudit imunitu, takže si z nich dělejte čaj a popíjejte, jak jen to půjde. Jen pozor. Vitamin C se ničí varem, proto čípkový čaj nikdy nevařte a nezalévejte vařící vodou.

kysané zelí – nemusíte nakládat exoticky znějící pickles, stačí obyčejné kysané zelí… nejlepší je domácí, nepasterizované, protože to je plné travicích enzymů, vitaminu C, vlákniny a probiotických bakterií (někomu pomůže i s trávicími problémy, pálením žáhy nebo „pomalým střevem“, jiný po něm ale mývá nadýmání).

výhonky – zelený ječmen, ale také řeřicha a jiné klíčky a výhonky jsou nabité enzymy, chlorofylem, vitaminy, minerálními látkami, příznivě ovlivňují zažívání a teď na jaře na ně narazíte opravdu na každém rohu (nebo si je můžete spolu s prvními jarními salátky vypěstovat i doma za oknem). Velmi často se používají při detoxikaci.