29. září 2018
Bydlíte v místě, kde bylo během roku takové sucho, že po houbách nejsou ani památky? Nezoufejte a zkuste některou z exotických hub, které se pomalu dostávají i do české kuchyně.

Shitake

Asi nejznámější japonská houba u nás. Shitake je po žampionech druhou nejpěstovanější houbou na světě. V japonské a tradiční čínské medicíně se této houbě připisuje řada léčivých vlastností. Například pomáhá proti kvasinkovým a bakteriálním onemocněním. Je vhodná i při léčbě cukrovky a je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku a vitaminu B a D.

U nás tuto houbu nejčastěji seženete v sušeném stavu, proto se doporučuje houby před vařením alespoň na hodinu namočit do vody (když přidáte pár kapek sojové omáčky, zvýrazníte tak chuť shitake).

Shitake můžete dusit, smažit, grilovat i péct. Využití v kuchyni je téměř neomezené.

Jidášovo ucho

Je populární hlavně v Číně, ale ani u nás to není neznámá houba. V asijské kuchyni bývá součástí hlavních jídel z masa a zeleniny, polévek nebo klasického zelného salátu.