Shitake
Asi nejznámější japonská houba u nás. Shitake je po žampionech druhou nejpěstovanější houbou na světě. V japonské a tradiční čínské medicíně se této houbě připisuje řada léčivých vlastností. Například pomáhá proti kvasinkovým a bakteriálním onemocněním. Je vhodná i při léčbě cukrovky a je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku a vitaminu B a D.
U nás tuto houbu nejčastěji seženete v sušeném stavu, proto se doporučuje houby před vařením alespoň na hodinu namočit do vody (když přidáte pár kapek sojové omáčky, zvýrazníte tak chuť shitake).
Shitake můžete dusit, smažit, grilovat i péct. Využití v kuchyni je téměř neomezené.
Jidášovo ucho
Je populární hlavně v Číně, ale ani u nás to není neznámá houba. V asijské kuchyni bývá součástí hlavních jídel z masa a zeleniny, polévek nebo klasického zelného salátu.