30. října 2018
Dýně, symbol Halloweenu, trůní už na každé české zahrádce a zdobí nejeden byt. Oranžové plody ale můžeme využít i jinak, než je jen vydlabat na ozdobu!

Jaké druhy dýní najdete v obchodech a jak je využít nejen k halloweenským dekoracím, ale i v kuchyni?

Mexická dýně

Mexická dýně se používá pro halloweenské dekorace po Severní Americe. Po vydlabání nemusíte „odpad“ vyhodit, ale lze ho dále použít v kuchyni. Dužinu lehce povařte, rozmačkejte nebo rozmixujte a použijte jako náplň do koláčů nebo závinu. Můžete ji zjemnit třeba zakysanou smetanou a podle chuti do ní přidat ořechy, skořici nebo ji osladit medem. Aby se vám náplň neroztekla, přidejte ovesné vločky, které vsáknou část přebytečné tekutiny. Z dužiny si také můžete udělat skvělou dýňovou polévku. Semínka nevyhazujte – usušenými dozdobte polévku nebo si je dejte jen tak jako zdravé zobání a alternativu k chipsům a podobným pochutinám.

Dýně Hokkaidó

Embed from Getty Images

Jak název napovídá, tak tento druh dýně pochází z Japonska, kde je velice oblíbená. Oproti ostatním dýním je o něco menší, váží zhruba jeden až dva kilogramy. Obsahuje velké množství vitamínů B a C, provitamín A, bílkoviny, železo, hořčík, vápník, a polysacharid, který je vhodný zejména pro diabetiky. Hokkaidó patří v kuchyni mezi nejvšestrannější dýně. Má lehce oříškovou chuť a hodí se do omáček, nádivek, krémových polévek, samostatně na gril nebo do buchet a marmelád.

Uvařenou dýni můžeme v poměru 1:1 rozmačkat s bramborami a vytvořit tak pyré nebo ji podávat jako přílohu k masu. Hodí se i do zapékaných jídel a rizota. Hokkaidó se jako jediná dýně před tepelnou úpravou neloupe, protože má tenkou slupku, která vařením nebo pečením změkne. Před vařením je ale potřeba dýni zbavit semínek, ta si pak můžete osmažit na pánvi nebo si je schovat na zimu a loupat jako semínka slunečnicová.

Muškátová dýně

Muškátová dýně patří mezi méně známé odrůdy. Dužina je sytě oranžová, ale slupka může být zbarvena od zelené přes oranžovou až po hnědou. Obsahuje velké množství betakarotenu, který pomáhá k udržení silné obranyschopnosti organismu. Jedna dýně váží okolo čtyř kilogramů, takže byste měli mít při zpracování připraveno několik receptů, protože z ní zvládnete s klidem uvařit až deset jídel. Muškátová dýně je velmi chutná jako součást orientálních jídel a hodí se i na plnění nebo do dietních dušených pokrmů. Dobře se vydlabává a je oblíbená pro vytváření nejen halloweenských dekorací.

Máslová dýně

Embed from Getty Images

Nejde o další dýni, ale poddruh dýně muškátové. Má netradiční hruškový tvar, který nabízí spoustu nových možností pro zajímavé a netradiční halloweenské dekorace. Pokud se chcete výzdobou odlišit, tak je tato dýně skvělou volbou. Obsahuje jen minimum semínek a zbytek tvoří dužina, která je tužší a sytě oranžová. Jemně nasládlou chutí a vůní připomíná oříšky a máslo. Kromě vitamínů, bílkovin a dalších prvků obsažených ve většině dýní je specifická malým obsahem sacharidů a tuků. Napomáhá léčení chorob močového měchýře a močových cest, z těla vylučuje nadbytečnou vodu, neutralizuje nadměrné množství žaludečních šťáv, snižuje krevní tlak i tuky v krvi a pomáhá při revmatu nebo dně. Díky své chuti je ideální do džemů, džusů nebo do kompotu. Využití najde i v ostatních pokrmech, hodí se do drůbežích nádivek, polévek, těstovin nebo jen tak na gril. Je také zajímavá jako příměs do těsta. Máslová dýně je ze všech druhů nejsladší a nejsnáze stravitelná, proto by měla být i jednou z prvních součástí dětského jídelníčku.

Špagetová dýně

Svým šišatým tvarem jde o nejméně zajímavou dýni z pohledu dekorací. Na druhou stranu předčí všechny ostatní v tom, co najdeme uvnitř. Ze všech ostatních druhů dýní má nejjemnější a nejméně výraznou dýňovou chuť. Její dužina je od špaget k nerozeznání. Příprava je snadná, dýni rozkrojte, vyndejte semínka a pečte cca 30 minut na 200°C. Dužinu můžete jednoduše spojit s těstem při pečení nebo z ní udělat rychlé placičky. Pokud chcete ošálit své děti, můžete jim jednoduše říct, že se jedná o opravdové špagety a s obsahem dýně tak v kuchyni i nakládat. Zalijte ji rajčatovou nebo sýrovou omáčkou, zasypte sýrem a uvidíte, jak si vaše děti pochutnají.

Věděli jste, že…?

• V USA se každoročně vypěstuje 680 000 tun dýní. Velká část z nich se prodá právě okolo Halloweenu.
• Největší dýni na světě vypěstoval v roce 2016 Němec Mathia Willemijn, a vážila úctyhodných 1 190 kilogramů.
• Ve Velké Británii a USA je každoročně prodáno tolik dýní, že poskládané za sebou by vytvořily řetěz o délce 2500 km, což odpovídá například cestě autem z Londýna do Bukurešti.

Nestíháte koupi dýně, nebo se vám s ní nechce tahat? Využijte pomoci asistenční služby DoDo, která dokáže sehnat cokoli. Přiveze vám přesně takovou dýni, jakou si řeknete.