„Slavné italské těstoviny sami Italové nejedí ve velkých porcích. Buď jim předchází předkrmy v podobě oliv, kvalitních salámů nebo tenké plátky bagetky potřené směsí z olivového oleje, česneku a pokrájených rajčat, anebo zastávají podobnou funkci jako v Česku polévka, kdy po malé porci těstovin následuje talíř s masem, i rybím, a rozmanitou zeleninou, grilovanými houbami nebo bruschettou,“ popisuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.
Podle nutriční specialistky Italové dbají na kvalitu surovin. Nevadí jim připlatit si za prověřené produkty a jídlu věnují hodně času. Potrpí si také na potravinovou soběstačnost a k dováženým produktům přistupují s nedůvěrou. Znají původ svého jídla a navíc vědí, jak jej připravit, aby maximalizovali chuť a nutriční hodnotu.
Stolování Italů spočívá v malých porcích a mnoha chodech. Není tomu tak vždy, ale na oslavách nebo při nedělních obědech jsou zvykem až čtyři chody (předkrm, primo – polévka, těstoviny nebo rýže, secondo – maso a ryba, contorno – zelenina, dolci – sladká tečka).
„Italové málokdy mezi hlavními jídly svačí, když ano, dávají si převážně dobré espresso a ovoce. Většinu jídel uzavírá talíř s kousky sýra, ořechy nebo ovocem – broskvemi, švestkami, hrozny, hruškami, meruňkami, fíky nebo třešněmi. Dorty a další sladkosti jsou vyhrazeny pro zvláštní příležitosti a svátky,“ upřesňuje Monika Bartolomějová.
Slavná pizza se podle Bartolomějové v Itálii konzumuje hlavně při víkendových setkáních s přáteli. Tenké těsto je obloženo pouze sýrem a zeleninou, takže obsahuje potřebné živiny i vlákninu. Její energetická hodnota však nedosahuje takových rozměrů jako v Česku oblíbené napodobeniny pizzy s kečupem.
Která italská jídla ladí se zásadami zdravého stravování?
http://gty.im/543556518
Nemůžete šlápnout vedle. Těstoviny s hutnými omáčkami, jak je připravují lidé napříč světadíly, nejsou v Itálii tolik běžné. Mnohem častěji narazíte na zdravější varianty založené „pouze“ na olivovém oleji, bazalce, spoustě zeleniny a malém množství masa. V Itálii také naleznete nejlepší lokální rajčata a buvolí mozarellu.
Zkuste například:
• spaghetti aglio, olio e peperoncino
• salát Caprese – sýr mozarella, rajčata, lístky bazalky, olivový olej
• těstoviny s bazalkovým pestem
• jakékoli mořské plody se zeleninou
http://gty.im/638099398
S trochou nadsázky je možné říct, že nejoblíbenějším sportem Italů jsou procházky po přímořských kolonádách a centrech měst, často spojené s večerním nakupováním (obchody mívají v letní sezoně otevřeno i v noci).
Čtěte také: Dovolená ve zdravém stylu – 1. díl, Řecko
„Snad ve všech italských letoviscích kolem jezer a moře si můžete vypůjčit kolo a objevovat památky v okolí. Výborná je také pěší turistika a plachtění. A samozřejmě se nabízí plavání, kterým spálíte díky odporu vody tak třikrát více energie než pohybem na suchu, pokud však chcete hubnout, snažte se plavat aktivně a minimálně 30 minut, ideálně ve vodě s teplotou nad 28 stupňů,“ uvádí trenérka fitness centra pro ženy Contours Markéta Brožová.