Oblíbeným postupem v případě diet je vynechání tučných jídel, zřeknutí se smetany, slaniny, vajíček a dalších jídel s vysokým obsahem tuků. Jenže to vede často přesně k opačnému efektu, než k hubnutí, případně k velkému jojo efektu. Kdy sice zhubnete, ale po krátké době přiberete ještě mnohem více.
Ten, kdo chce zhubnout, by naopak měl s pomocí tuků nahradit část energetického příjmu jinak získaného ze sacharidů. Někdo může namítnout, že pak hrozí zvýšení cholesterolu, ale vhodnou skladbou potravy toto riziko minimalizujeme, a naopak můžeme cholesterol snížit.
Jak tedy postupovat správně?
Zapomeňte na veškeré light jogurty, odtučněné mléka a podobně. Raději je lepší zřeknout se chleba, rýže a těstovin. Protože ty sice dodají energii, ale tu tělo rychle spotřebuje a bude si žádat další dávku jídla. Nebojte se vajíček - už dávno bylo vyvráceno, že zvyšují cholesterol. Jídelníček je vhodné obohatit také o avokádo a ořechy. Tyto potraviny pomáhají aktivně cholesterol odbourávat.
Těstoviny, rýži a pečivo výborně nahradí také luštěniny a zelenina. Pokud se neobejdete bez sladkého, udělejte si třeba domácí šlehačku bez cukru, na ni dejte jahody, případně dochuťte 100% čokoládou nebo oříškovým máslem.