Acai je druh palmy, která roste nejčastěji v Brazílii. Pokud mluvíme o Acai v souvislosti s jídlem, máme na mysli bobulovité plody této palmy. Jsou vzhledem podobné našim borůvkám – tvarem, velikostí i barvou. Ovšem chuťově se přece jen trochu liší – o Acai se říká, že je směsicí chuti borůvek, malin a čokolády. Mňam!
Proč vlastně Acai ochutnat a zařadit do jídelníčku?
Kromě toho, že jsou plody Acai velmi chutné, jsou především hrozně zdravé! Jsou jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů vůbec, obsahují jich například dvojnásobné množství než borůvky. Není divu, že mu obyvatelé amazonských pralesů přezdívají „ovoce bohů“.
Po staletí bylo a je Acai součástí jejich jídelníčku, a to zejména jako zdroj energie. Kromě energetické podpory stimuluje Acai taky mozkovou činnost, což se hodí třeba v období zkoušek. Pozitivní vliv má také na detoxikaci organismu a hovoří se i o příznivých účincích na hubnutí.
Jisté je, že Acai obsahuje široké spektrum vitaminů (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E a E), minerálů a stopových prvků (železo, vápník, draslík, fosfor aj.) a omega mastné kyseliny. Dobrou zprávou je, že mezi aktivní látky patří i vláknina (40 %), která pozitivně ovlivňuje trávení a hubnutí.
A jak se Acai konzumuje?
Seženete ho buď jako čerstvé či sušené ovocné plody, které můžete jíst samostatně nebo třeba jako součást snídaňových kaší, vaší fantazii se meze nekladou. Velmi oblíbenou variantou je také lisovaná šťáva z plodů, a to jak čerstvá, tak třeba i mražená.