Do České republiky, stejně jako do ostatních zemí Evropské unie, přišla chia semínka až roku 2009, do té doby čekala na povolení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. „Podmínkou schválení prodeje chia semínek v Evropské unii bylo, že se jich denně nesmí sníst více než 15 g,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, který nyní otestoval 14 výrobků různých značek, aby prověřil jejich kvalitu. Šlo o chia semínka z prodejen se zdravou výživou i ze supermarketů. V laboratoři bylo zkoumáno množství a kvalita obsažených tuků, bílkovin a přítomnost nežádoucích látek. „Čtenáře zajímalo, jestli nejsou výživové vlastnosti semínek přeceňovány. Náš nezávislý test ukázal, že ať si dáte jakákoliv z testovaných chia semínek, svému zdraví prospějete. Pátrali jsme po mykotoxinech a pesticidech, ale neúspěšně. Naopak, výskyt přínosných látek převýšil naše očekávání,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Chia semínka? Rozhodně ano!
Chia semínka jsou oblíbená především díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a želírujícím schopnostem – z toho důvodu se často využívají pro přípravu dezertů o konzistenci pudinku.
Jejich hlavním benefitem je vysoký obsah esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové (ALA) a omega-6 nenasycené mastné kyseliny linolové (LA). Obě náš organizmus potřebuje ke stavbě buněk nebo pro správnou činnost nervové soustavy a je odkázán na jejich příjem zvenčí. Chia semínka obsahují prospěšné mastné kyseliny, navíc ve správném poměru.
Ještě lepší, než uvádí výrobci
Nestává se často, že by výsledky testování byly u nějakého výrobku lepší v porovnání s údaji, které na obalu uvádí výrobce. To ovšem neplatí pro chia semínka. Ta jsou skutečně ještě lepší, než jsme si mysleli!
„Relativně vysoký průměrný obsah bílkovin (okolo 22 %) nás mile překvapil. Evidentně s tak vysokým obsahem bílkovin nepočítali ani výrobci, protože údaj na obalech byl v mnoha případech podhodnocený,“ popisuje rozdíl mezi deklarovaným a skutečným složením Hana Hoffmannová.
Semínka pro všechny
Odborníci doporučují konzumaci chia semínek všem věkovým kategoriím. „Menším dětem a mladším osobám zejména kvůli podpoře činnosti mozkové tkáně, osobám středního věku a starším pro dobrou funkčnost kardiovaskulárního aparátu a starým lidem pro udržení dobré funkce mozkové tkáně,“ vyjmenovává pozitiva nutriční terapeutka Ing. Hana Střítecká, PhD. Díky své neutrální chuti semínka neovlivňují pokrmy, tudíž se dají použít víceméně do čehokoliv.
Přehled testovaných chia semínek najdete ZDE.