28. února 2018
Tým odborníků z American Heart Association (AHA) vytvořil strategický plán a stanovil sedm nejdůležitějších doporučení, které by lidé měli dodržovat, chtějí-li ochránit své srdce a cévy.

1. Pravidelně cvičte

Aby naše tělo, všechny metabolické procesy i kardiovaskulární systém mohly správně fungovat, potřebujeme se pravidelně aktivně hýbat. „Z různých výzkumů vychází doporučená doba aspoň 30 minut denně,“ upozorňuje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

„Nenuťte se ale do pohybu, který vám nic neříká. Vyberte si takový, který vás baví, a máte pro něj dobré podmínky, ať už je to ranní cvičení při otevřeném okně, odpolední běh s pejskem po lesoparku nebo večerní plavání v  bazénu.“

Na co si dát pozor: Na dodržení pravidelnosti. Zakažte si výmluvy typu: venku je ošklivo, jsem unavený, v televizi běží film…

2. Jezte kvalitně

Málo hodnotné nebo nevhodně upravované potraviny, které se prodávají hlavně ve stáncích s rychlým občerstvením, stejně jako majonézové saláty, smažená jídla apod. se ve světě označují jako tzv. špinavé jídlo. Na ta bychom měli zapomenout a svůj jídelníček sestavovat výhradně z čerstvých kvalitních potravin.

„V našem stravování by měla převažovat zelenina, ovoce a potraviny, které mají nižší energetickou hodnotu a obsahují více bílkovin a vlákniny. Také tuky bychom měli pečlivě vybírat a upřednostnit ty, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Doporučuji do jídelníčku pravidelně zařadit i fermentovanou zeleninu (třeba obyčejné kysané zelí), která pomáhá trávení bílkovin, škrobů a tuků, a dodává do střev příznivé bakterie, jež pomáhají k detoxikaci těla. Navíc kvašená zelenina má nízký obsah kalorií, proto je dobrým pomocníkem při hubnutí.“ radí Jana Havrdová.

Na co si dát pozor: Na „skryté tuky“, které obsahují třeba uzeniny, ale i tučné mléčné výrobky, sýry, sladkosti a hotová jídla.