26. července 2018
Vegetariánství je druhým nejběžnějším stravováním. Obecně lze říci, že se jedná o režim, ve kterém se nekonzumuje maso, avšak samotné vegetariánství se stále vyvíjí a vzniká mnoho dalších forem, ve kterém jsou omezovány i jiné potraviny.

K vegetariánství se lidé rozhodnou z mnoha různých důvodů, jako je etické hledisko, náboženství, nechuť k masu nebo alergie. Vegetariáni se často vyhýbají také produktům, u kterých se používají různá živočišná ochucovadla nebo barviva.

Jaké druhy vegetariánství jsou nejčastější?

Lakto-ovo vegetariánství

Lakto-ovo vegetariáni nekonzumují žádné maso, ale konzumují vejce a mléčné výrobky. Jedná se o nejrozšířenější druh vegetariánství, a ve většině případů, pokud se řekne, že je někdo vegetarián, je tím myšlen právě tento druh stravování.

Pescetariánství

Tento druh stravování vylučuje maso, ale povoluje mléko, vejce, ryby a plody moře. Pescetariánství je velmi oblíbené převážně v Japonsku.

Veganství

Veganské stravování vylučuje konzumaci všech živočišných produktů (masa, mléka, sýrů, vajec, medu, atd.). Tento druh je zaměřen na konzumaci rostlinné stravy.

Vitariánství

Vitariánství je druh stravování, který povoluje konzumaci pouze syrové stravy, která neprošla tepelným zpracováním nebo jiným průmyslovým zpracováním.

Semivegetariánství

Jedná se o poloviční formu vegetariánství, která zakazuje konzumaci červeného masa, ale povoluje konzumaci ryb a drůbeže, dále je povolena konzumace mléčných výrobků a vajec.

Frutariánství

Tento druh stravování je přísnější formou veganství, jelikož je zakázaná konzumace zeleniny, masa a jiných živočišných produktů, a je povolena pouze konzumace rostlinných plodů, u kterých nedochází při sběru k poškození rostlin. Jídelníček frutariánů se skládá z ovoce, ořechů a semen.