Nejčastější mýty vyvrací praktická lékařka MUDr. Vlasta Plachá z Polikliniky na Národní.
Nakazit se mohu při podání ruky.
Není to pravda. Chřipkové viry se šíří nejčastěji prostřednictvím kašlání či kýchání nemocné osoby. Určitě ne pouhým podáním ruky nemocnému. „Pokud si však podáte ruku s nemocným a dříve, než se důkladně umyjete, a pak si dáte například párek v rohlíku či hamburger, přenesete viry z pokožky do úst a onemocnět můžete. To samé platí i například pokud si po podání ruky otřete nos,“ varuje praktická lékařka. Stejně tak dopadnete i ve chvíli, kdy použijete myš od počítače nebo mobil člověka, který je zjevně nemocný. Pamatujte, že hygiena je velmi důležitá pro zachování vašeho zdraví.
Pořádná zima bacily zahubí.
Není to pravda. Naopak se v zimě viry šíří rychleji a v silných mrazech dokáží přežít. Navíc v zimě hrozí prochladnutí organismu. „To, že máme pocit, že v zimě je bacilů méně, může být dáno tím, že obecně se v mrazivém počasí méně zdržujeme mezi lidmi a tím šíření virů nepodporujeme,“ říká lékařka.
Horká polévka a svařený alkohol chřipku léčí
Není to pravda. Podle lékařky může horká tekutina, ať už se jedná o svařenou slivovici s medem nebo horkou polévku, příznaky chřipky pouze zmírnit, ovšem nikdy ne vyléčit. Je však nutno dodat, že přílišná konzumace alkoholu ničí játra. A protože játra jsou v době nemoci velmi potřeba, může být průběh chřipky při užívání alkoholu během nemoci mnohem těžší. „Obecně řečeno: ať už někomu dělá dobře zázvorový čaj, česnek nebo cibulový odvar, nemám námitek. Jde o to ulevit příznakům chřipky a každému tělu dělá dobře něco jiného,“ uklidňuje lékařka.