10. prosince 2017
Lákavě prostřený stůl, příjemná společnost a pohodová nálada jsou dobrými předpoklady pro to, abychom v poklidu strávili vše, co se objeví nejen na slavnostní tabuli. A stejně tak jako každá kniha má svůj úvod, i konzumace jídla by měla začít dobrým aperitivem.

Tedy nevelkým množstvím chutného nápoje, který nám nejen zkrátí dobu čekání na první chod, ale pomůže navnadit náš žaludek na příchod pokrmu.

Výběr správného aperitivu samozřejmě vychází především z našich vlastních preferencí a chutí. Někdo si vždy dá tentýž, někdo má pokaždé chuť na něco jiného, někdo zase vychází z menu a snaží se vybrat takový, jenž bude nejvíce odpovídat následné skladbě pokrmů.

„Mezi nejoblíbenější a asi i nejznámější aperitivy patří vermuty neboli aromatizovaná a kořeněná vína. Nejen ty ale dokážou připravit žaludek ke konzumaci jídel. Jako aperitiv totiž můžeme výborně použít také suché sekty či vína,“ říká sommelier David Král, dvojnásobný výherce soutěže Bohemia Sekt Trophée Sommelier ČR.

Jaký aperitiv zvolit a proč?

Druhů aperitivů je hned několik, ačkoliv představy lidí mohou být poněkud zkreslené. Pojďme se podívat na jednotlivé typy a přiblížit se tak správné volbě při nejbližší příležitosti.

1. Kořeněná vína jako klasika

Aromatizovaná a kořeněná vína povzbuzují chuť k jídlu díky použitým surovinám a speciálnímu vermutovému koření.

Tip sommeliera Davida Krále

Aperitiv Metropol v sobě spojuje příjemné s užitečným, je ideální jako přípitek před slavnostním vícechodovým menu, protože dráždí naše chuťové pohárky, či jako skvělý začátek nezapomenutelného večírku. Už staří Římané věděli, že musí žaludek na hodování připravit, a jako aperitiv používali víno smíchané s vodou a medem. Orientační cena: 125 Kč.

2. Suché sekty či vína

K lehčím pokrmům pochopitelně sedne i lehký aperitiv. Ideální variantou jsou sušší sekty nebo vína, s jejichž konzumací můžete pokračovat i během jídla.

Tip sommeliera Davida Krále

Bohemia Sekt Prestige brut uchvátil již nejednu porotu světových soutěží. Sekt ze Starého Plzence je vyráběn klasickou metodou kvašení v lahvi a spojuje v sobě tři odrůdy – Ryzlink rýnský, který mu dodává bohatou vůni a pikantní kyselinku, Rulandské bílé s extraktivními tóny v chuti a Ryzlink vlašský, jenž doplňuje svěžest. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 235 Kč.

Příjemný aperitivem je také Víno Mikulov Sommelier Club Claret Rulandské modré 2016 pozdní sběr. Bílé víno, ale vyráběné z modrých hroznů, tak zvané blanc de noirs či claret, vás osloví jiskrnou žlutě – zelenou barvou a středně intenzivním aroma připomínající květiny, jablíčka, citrusy a bílý rybíz. Chuť je překvapivě plnější, svěží, ovocně pikantní se středně dlouhým závěrem. Potěší jako aperitiv, se saláty či ke sladkovodním rybám. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 139 Kč.

3. Bittery

Bylinami a kořením ochucovaná lihovina, tzv. bitter, je nápoj obsahující látky podporující trávení. Všechny bittery mají jedno společné – poznáte je podle hořké nebo jen nahořklé chuti. Víte, že než se staly součástí nápojové kultury, sloužily bittery především v lékařství jako prostředky pro zmírnění zažívacích potíží?