21. srpna 2018
Protože jsme na konci abecedy a dnešní díl abecedy zdraví je poslední, dospěli jsme totiž až k písmenkům Z a Ž. Naposledy vám tedy přinášíme zdravé tipy. Prozradíme vám, proč jíst zelí, zázvor a žampiony.

Zelí

Možná si říkáte – zelí, to jako vážně? Ano, naprosto vážně! Zelí možná vypadá naprosto fádně a znechutila vám ho školní jídelna, ale teď je nejlepší čas dát mu druhou šanci.

Historie zelí se píše už neuvěřitelné 4000 let! V antice mu byly připisovány léčivé schopnosti, Egypťané v něm viděli božskou moc. Čím to? Zelí se totiž může pyšnit vysokým obsahem vitamínu C, stejně jako ostatní brukvovitá zelenina, mezi kterou patří. Díky tomu má pozitivní vliv na náš imunitní systém. Stejně důležitý vliv na zdraví má i obsažený vitamín K, jenž například pomáhá udržovat pevnost kostí. Zelí také obsahuje antioxidanty, beta-karoten, flavinoidy a minerály (fosfor, vápník, draslík, sodík a hořčík). Kromě toho má i vysoký obsah síry. A právě ta má na svědomí krásu naší pleti! Zelí totiž pomáhá bojovat s mastnou pletí a akné. Věděli jste to? Síra je také nutná pro tvorbu keratinu, který je zásadní pro zdravé vlasy, nehty a pokožku. Zelí také obsahuje vlákninu, takže je fajn součástí jídelníčku, pokud chcete hubnout.

Tak co, dáte zelí přece jen šanci?