Physalis
Physalis neboli česky mochyně peruánská či židovská třešeň. Pod všemi těmito názvy se skrývá žlutooranžová třešnička schovaná v tenkém jakoby papírovém měchýřku, usušeném okvětním kalichu. Plody jsou osvěžující a šťavnaté, vyznačují se jemně svíravou sladkokyselou chutí, která někomu může připomínat jahody, někomu ananas nebo dokonce cherry rajčátka, jimž se velikostně blíží. Mochyně ale nejen zajímavě vypadá a chutná, ale především je zdraví prospěšná!
Mochyně se pyšní vysokým obsahem vitamínů A, B a C, takže při pravidelné konzumace bude mít pozitivní vliv na posílení imunity a zároveň si na vás stres jen tak nepřijde. Vyniká nezanedbatelným obsahem bílkovin, což u ovoce není úplně běžné. Semínka v bobulích mají lehce projímavý účinek, takže physalis bývá populární součástí detoxikačního jídelníčku. Vaše střeva vám poděkují.
Physalis se jí v čerstvém stavu a jeho nejčastější funkce je dekorativní. Určitě už jste se s ním setkali třeba na nějakém dezertu, bývá ale i v salátech nebo na obložených mísách. Dělá se z něj třeba i zavařenina.
Pozor na to, abyste plody jedli opravdu zralé! Ty nezralé totiž mohou být jedovaté.