27. dubna 2018
Pokračujeme s abecedou zdraví a tentokrát přinášíme tipy od písmenka J. Proč jíst jackfruit, jujubu a ječmen?

Jackfruit

Exotický obří plod jackfruit má velmi zajímavý český název – chlebovník. Slyšeli už jste o něm někdy? Roste v Asii a Tichomoří na vysokých stromech a pro místní obyvatele je přirozenou součástí jídelníčku. Konzumují ho jak v syrovém stavu, tak ho třeba smaží, vaří nebo pečou. V čem je tak neobvyklý, kromě jména samozřejmě?

Chlebovník obsahuje vysoký podíl škrobu, což znamená, že důkladně zasytí a dodá potřebnou dávku energie! Významný je také podíl vitaminů a minerálů. Jmenujme například sodík, draslík, vápník, železo a další.

Může se pochlubit i významným množstvím bílkovin, což je u ovoce dost nezvyklý jev. Kromě toho obsahuje i vysoký podíl vlákniny.

Prostě jedna lepší zpráva než druhá! A co je na tom všem nejlepší? Že i když je jackfruit tak zdravý, jeho chuť je velmi lahodná – někomu připomíná mandarinky, banány nebo nektarinky, vždy je ale nasládlá a osvěžující.

Asi vás taky zajímá, proč se mu říká zrovna chlebovník, chutná jako chleba? Ne! Vysvětlení je mnohem prozaičtější – plody jackfruit totiž připomínají svým tvarem a velikostí právě chleba.

Perlička na závěr? Schválně, tipnete si, kolik vážil největší sklizený plod jackfruit? Téměř neuvěřitelných 80 kg! To jsou tedy věci.