Hrách
Že je hrášek moc obyčejný? Ale kdeže, i v těchto malých zelených kuličkách se skrývá notná dávka zdraví. Tato na první pohled nenápadná luštěnina se vyznačuje vysokým obsahem proteinů, vitamínů skupiny B (B1, B2, B6), C, E a provitaminu A (betakaroten), dále pak obsahuje třeba draslík, hořčík, železo, vlákninu nebo kyselinu listovou. Pokud trpíte nespavostí, měli byste zbystřit a především hrášek začít jíst pravidelně, protože je díky svému složení vhodný v případech oslabené nervové soustavy. Dobrý je i pro všechny, kteří mají slabé srdce.
Ideální je samozřejmě konzumace v syrovém stavu, ale zdraví prospěje i mražený či konzervovaný hrášek, jen se tím snižuje podíl vitaminů. I tak je ale pořád skvělou součástí jídelníčku.
http://gty.im/685007045