20. dubna 2018
Pokračujeme s abecedou zdraví a tentokrát přinášíme tipy od písmenek H a CH. Proč jíst hrách, chia semínka a chlorellu?

Hrách

Že je hrášek moc obyčejný? Ale kdeže, i v těchto malých zelených kuličkách se skrývá notná dávka zdraví. Tato na první pohled nenápadná luštěnina se vyznačuje vysokým obsahem proteinů, vitamínů skupiny B (B1, B2, B6), C, E a provitaminu A (betakaroten), dále pak obsahuje třeba draslík, hořčík, železo, vlákninu nebo kyselinu listovou. Pokud trpíte nespavostí, měli byste zbystřit a především hrášek začít jíst pravidelně, protože je díky svému složení vhodný v případech oslabené nervové soustavy. Dobrý je i pro všechny, kteří mají slabé srdce.

Ideální je samozřejmě konzumace v syrovém stavu, ale zdraví prospěje i mražený či konzervovaný hrášek, jen se tím snižuje podíl vitaminů. I tak je ale pořád skvělou součástí jídelníčku.

Embed from Getty Images