Řecko: vítejte v ráji oliv a sýru feta
V této oblíbené dovolenkové destinaci vládnou zeleninové saláty, vinný list (list vinné révy sterilovaný a plněný rýží), ryby a mořské plody, extra panenský olivový olej a luštěniny.
„Řecká kuchyně je velmi variabilní, chutná i zdravá. Jedná se o středomořskou stravu plnou rajčat, oliv, cukety, česneku a ovčích a kozích sýrů. Maso Řekové často připravují pomocí dušení a oblíbené mají skopové, drůbeží a samozřejmě ryby. V jídelníčku také převládají různé saláty, které vám přijdou vhod v teplých dnech. Zeleninový salát se sýrem feta klidně zastoupí celý oběd,“ popisuje nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.
Řekové jsou zvyklí bohatě a v pozdních hodinách večeřet. Po setmění se celá rodina schází u jednoho stolu a dopřává si hned několik chodů. Každé jídlo je zážitkem ve stylu hodování.
Která řecká jídla ladí se zásadami zdravého stravování?
http://gty.im/671793112
• Souvlaki – opečené maso na špízu (nejčastěji vepřové nebo skopové) s pita chlebem nebo ideálně se salátem.
• Stifado – dušené, nejčastěji skopové, maso, připomínající český guláš.
• Gyros – kořeněné maso opékané na rožni (vepřové nebo skopové) v pita chlebu, doplněné zeleninou a lehkou omáčkou tzatziki.
• Dolmades – vinné listy plněné rýží, někdy i v kombinaci s mletým masem. Podávají se teplé nebo studené.
• Gemista (Yemista) – pečené rajče plněné rýží, funguje jako výborná příloha k rybě nebo dušenému masu.
• Gigantes – velké bílé fazole v tomatové omáčce.
http://gty.im/93466976
V turistických destinacích je také plno možností pohybových aktivit. Ostrovy Lefkada a Kos jsou zaslíbené rekreačnímu potápění, mezi ostrovními obyvateli panuje láska k plachtění. Na jachtě dosáhnete romantických zákoutí a pláží, kam žádné cesty nevedou.
„Za půl hodiny potápění s dýchacím přístrojem spálíte až 238 kalorií, při šnorchlování vydáte kolem 180 kalorií, protáhnete celé tělo a posílíte svou kondici,“ doplňuje trenérka fitness centra pro ženy Contours Markéta Brožová.