Přípitek dříve chránil před otravou
Staří Římané měli rádi víno. A také jed, aby se zbavili nepohodlných osob. Tehdy vznikl přípitek spojený s přiťuknutím. Když totiž pozvedli plné číše a přiťukli si jimi, část vína se přelila do cizí sklenice. Otrávit soka tak bylo hned těžší – hrozilo totiž, že jed vypije nepravá osoba!
Zapamatujte si svá oblíbená vína
A to nejen proto, abyste si je opět mohli koupit. „Když například vašeho oblíbence nemají v restauraci, mnohdy stačí říct jméno odrůdy a vinaře sommelierovi. Hodně mu to napoví, co vám chutná a jaké víno byste si pro daný večer představovali,“ doporučuje sommelier David Král, ambasador značky Víno Mikulov Sommelier Club.
Nezapomeňte na ročníky
Koupíte si po pár měsících lahev vína, které dobře znáte, a zdá se vám, že chutná jinak? Zkontrolujte etiketu, možná jde o jiný ročník! Vliv na kvalitu vína má totiž nejen práce vinaře, ale také klimatické podmínky, které ovlivňovaly zrání hroznů. Sušší horké léto, deštivé jaro nebo podzim, to vše se promítne do finální podoby konkrétního ročníku vína.
Sladká vína si nechte k dezertu
Ač to nemusí znít logicky, ta nejsladší vína si nejlépe vychutnáte s dezertem. Zkuste třeba kombinaci čokoládového dortu a červeného sektu Bohemia Sekt demi sec a pochopíte celé kouzlo!