Zázvor lékařský, latinsky Zingiber officinale, původně pochází z Číny a Indie. Jeho oddenek provází lidstvo již více než tři tisíce let. Do Evropy se dostal jako koření, znali a používali jej ve starověkém Egyptě, Řecku i Římě, ve středověku pak zdomácněl i na území střední Evropy.
1. Nejen exotická kuchyně využívá zázvor
O použití zázvoru v asijské kuchyni ví každý, skvěle se však hodí i k přípravě tradičnějších pokrmů našeho regionu. Nastrouhaný zázvor například úžasně ochutí a provoní klasické karbanátky, můžete z něj společně se sójovou omáčkou a medem připravit i výbornou marinádu na pečenou panenku. Svěží chuť dodá také zálivce na salát.
2. Sirup ze zázvoru pro každý den
Jak mít chuť zázvoru vždy po ruce? Udělejte si domácí zázvorový sirup. Stačí oddenek pokrájet na malé nudličky, zalít v hrnci vodou, přidat cukr, krájený citron a trochu kukuřičného sirupu. Několikrát povařte a nechte vychladnout, poté ještě horký sirup sceďte nalijte do sklenice. Výsledek vaší práce se hodí na palačinky i zmrzlinu.
3. Kandovaný zázvor
Zbyly vám po přípravě sirupu nudličky zázvoru? Nevyhazujte je! V této podobě je již zázvor kandovaný, dá se nechat okapat a případně obalit v moučkovém cukru. Vyrobíte si tak dobrotu za pár korun.