6. srpna 2017
Borůvky, maliny, ostružiny... Posypané cukrem jsou jedinečné, ale určitě vám přijdou vhod i další kulinářské nápady, jak si je co nejvíc užít.

● Borůvky

Rozhodně patří na klasický kynutý koláč s hezky velkou vrstvou drobenky. Zkuste ale i zdravou kanadskou verzi a na základ koláče i na drobenku smíchejte ovesné vločky ve stejném poměru s moukou, hnědým cukrem a máslem. Borůvkové knedlíky nemusí být jen kynuté. Skvěle se na ně hodí i lehké tvarohové těsto, které běžně děláme na knedlíky meruňkové. Lesní borůvky si zachovají svou jedinečnou chuť i zavařené ve vlastní šťávě, takže je v zimě můžete přidávat do jogurtu. Skvělý je z nich i domácí džem. Zkuste je rozmixovat s cukrem, mlékem a špetkou skořice na koktejlovou svačinu nebo z nich připravit ovocný ledový čaj.

● Maliny

Naskládejte je po francouzském vzoru na koláčky s krémem zvané tartaletky. Navršit je také můžete na jemný piškotový základ potřený šlehačkou. Rozvařené s cukrem je nalijte k vanilkové zmrzlině, anebo si z nich udělejte sirup.

● Ostružiny

Můžete je nasypat do zapékacích misek, krátce je pod grilem zapéct a pak na ně navrstvit ušlehaný tvaroh s cukrem a žloutkem. Ostružiny jsou klasickým ovocem na americký páj. V horkých dnech je rozmixujte a ze šťávy udělejte výborné nealkoholické mojito. Nebo je rozvařte na omáčku a nalijte na lívance či omelety.

Prospívají našemu zdraví, tak šup s nimi na talíř

Borůvky jsou přírodní zásobárnou antioxidantů, které blahodárně působí na celý organismus. Zbavují tělo škodlivin a dokonce se doporučují i na srážení horečky. Posilují činnost ledvin a pozitivně působí na cévní systém.
Maliny obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, především karoteny, vitaminy, minerály a organické kyseliny. Čím sytější je jejich barva, tím víc je v nich antioxidantů a léčivých bioflavonoidů. V lidovém léčitelství se doporučovaly pro zlepšení zraku, snížení krevního tlaku a proti krvácení z nosu. Léčivé schopnosti si zachovávají i po krátké tepelné úpravě, tak si z nich na zimu udělejte kompot.
Ostružiny jsou naprostou vitaminovou bombou. Jejich šťáva ničí bakterie, zázračně působí na žaludek a střeva a dodá energii unavenému organismu. Nachlazení a kašel zaženete čajem z jejich listů.