Vybírat byste měla velmi pečlivě! Potravinové doplňky se liší nejen obsahem účinných látek, ale také látek přídatných, jež mohou být určitým rizikem. „Tělu škodí především ta přídatná látka, na niž jsem jako jednotlivec nejvíce citlivý. To znamená, že pokud mám intoleranci na laktózu, nebude mi dělat dobře, jestliže se jako příměs objeví v doplňku stravy či léku proti alergii... Proto je důležité číst etikety a příbalové letáky,“ vysvětluje Monika Golková z kliniky A2C. Které látky nedělají dobře konkrétně vašemu tělu, tady dokáže zjistit test z krve, který na základě vyšetření buněčné imunity neodhalí pouze potravinové intolerance, ale také pro vás problémové konzervační látky, sladidla či dochucovadla.
„Kvalitní přípravky obsahují nejkvalitnější substance v jejich nejvíce biologicky dostupných formách. Měly by být hypoalergenní. Neměly by obsahovat navíc pšenici, lepek, ořechy, vejce, laktózu, fruktózu ani hydrogenované oleje. Kvalitní přípravky poznáte podle toho, že neobsahují šelak, pojiva, plniva, pomocné látky, umělé příchutě, umělá sladidla, ale ani barviva.“
JAK SE VYVAROVAT ZBYTEČNÝM ADITIVŮM V DOPLŇCÍCH STRAVY?
Zaměřte se na produkty z čistě přírodních zdrojů. „Všechny syntetické látky objevující se v potravinových doplňcích poskytují výrobci pohodlí – doplněk například znamená delší trvanlivost. I tady jde o byznys. Výrobce se obvykle snaží o co nejlevnější výrobní náklady s vidinou co nejvyššího zisku. Pro spotřebitele výsledný produkt hezky vypadá, voní a dobře chutná. Na trhu ale již existují firmy, které dbají na čistotu surovin z přírodních zdrojů, z nichž vyrábějí vysoce kvalitní doplňky bez přidaných látek,“ říká naturopatka Michaela Carter a rovnou dodává konkrétní složky, kterým je dobré se z jejího pohledu vyhnout.
„Osobně se vyhýbám hydrogenovaným olejům, škrobu, oxidu křemičitému, strereanu hořečnatému, fosforečnanu vápenatému a dalším syntetickým látkám, které mohou zbytečně zatěžovat organismus. Více než 90 procent vitaminových doplňků na našem trhu je syntetických. Čtěte pozorně etiketu a nenechte se nachytat slovem ‚přírodní‘ na obalu.“