Rozhovor s Jindrou Polákem ze skupiny Jelen

  8:40aktualizováno  25. března 2019 18:48
„Okoř máme hrozně rádi, speciálně já k tomu místu mám hodně osobní vztah.“


Jak si se dostal k hudbě ty sám, osobně?


Jsem z muzikantské rodiny, takže jsem už od malička na něco hrál. Od zhruba 5-6 ti let jsem hrál na nějaké ty klavíry, trumpety, trombóny ad.



Někdy ve svých 14-15 letech jsem našel mezi deskami, které zůstaly doma po tátovi, který se odstěhoval, desku Kiss The Best Of The Solo Albums a to když jsem slyšel tak mě to úplně dostalo. Zahodil jsem trombón do kouta, koupil si elektrickou kytaru Jolana Disco a začal psát své vlastní písničky.



Hrozně dlouho jsem poslouchal jen Kiss furt dokola a byl jsem rozhodnutý, že budu hrát rockovou muziku. Pak Kiss vydali svůj unplugged, kde jsem slyšel ty jejich rockový písničky nahraný na akustické nástroje a nejednou ta rocková muzika získala úplně jiný tlak, který jsem neznal a zjistil jsem, že mě to vlastně baví daleko víc, než ten rock´n´roll. Začal jsem se trošku ubírat tímto směrem a už mi to zůstalo.



Byla nějaká kapela ještě před skupinou Jelen?


Já měl spoustu kapel, ale ta poslední, která byla nejvíc rozjetá, se jmenoval Krivohlavy. Akustická kapela ve velkém obsazení, kde jsme hráli takovouhle muziku, akorát v té době to nebylo, jako když jsme se teď sešli s klukama a všechno si to sedlo a dostalo to pevný obrysy. Byl to takový základ, kdy jsem si v hlavě začal srovnávat, co vlastně chci dělat, ale taková ta magie si sedla až teď s Jelenem.



A kapelu Jelen jste založili kdy?


Myslím si, že to bude nějakých 3,5 – 4 roky zpátky, kdy Jelen vznikl.



Vaše klipy bývají plné přírody. Kde jste točili váš zatím poslední klip Klidná jako voda?


Točili jsme to kousek od Liberce, v Lužických horách, kde jsme měli půjčenou chalupu od našeho kamaráda. Celá ta deska Vlčí srdce, ale i celá naše muzika je o návratu ke kořenům, ale u této desky je to takové velké téma. Celý tento klip a písnička je další důkaz tady toho našeho kolotoče- na této chalupě vzniknul úplně první klip, který jsme natočili s Káťou (Kateřina Marie Tichá poznámka redakce) Tančíme spolu a často tam jezdíme na soustředění. Na jednom soustředění jsem ráno, když kluci ještě spali, vstal dřív, uvařil čaj, sedl si ven na zahradu s kytarou a napsal tuto písničku Klidná jako voda, která je pro moji dceru. Když jsme si pak říkali, kde natočíme klip, tak jsme si řekli, že se tím tak hezky vrátíme na začátek a uzavřeme ten kruh a natočíme to zase tady v těch místech.




Styl muziky, kterou hrajete, je řekněme unplugged s důrazným bubnem, banjem a až country nástroji. Zajímá mě, jestli jste už od samotného začátku hráli právě takovýto styl?


Ano, už od začátku. Když jsme se na začátku potkali s Kubou Málkem a Martinem Kasalem na „jamu“ ve studiu u Martina Ledviny, hrozně jsme si sedli. V té době jsem hledal muzikanty do kapely a oni se také chtěli posunout někam dál v té muzice a měli jsme podobný pocit, co chceme dělat. Chceme akustickou muziku, ale našláplou s takovým rockovým feelingem, ale akustické nástroje, popové melodie a tak.



Objevil se už na začátku vaší kariéry nějaký problém, který by vás brzdil?


Vůbec ne. My jsme si sedli lidsky i muzikálně a už od začátku to fungovalo na té bázi přátelství a lásce k té muzice, že jsme to cítili stejně. Musím zaklepat, že to vydrželo až do dneška.

Začali jsme zkoušet písničky, pak nahrávat demáče a mezi tím jsme zkusili pár prvních vystoupení- předskakovali jsme např. Druhé trávě, hráli jsme s mým bráchou a jeho kapelou Vintage Wine ve Vagonu, spoustou dalších a postupně jsme to rozjížděli.



První sestava vaší kapely byla jak nástrojově obsazena?


To jsme vlastně byli my tři a kluk na kytaru a banjo. Takže jsme měli kytaru, basu, buben, housle, klávesy, banjo a ještě jednu kytaru.



Pak přibyla harmonika…?


Přesně tak, harmonika, pak trumpeta, valcha a několik dalších strunných nástrojů, foukací harmoniky… Teď tam máme bongo a (zamyslí se)….no hodně toho máme! (smích)



Zpěvačka Kateřina Marie Tichá s Vámi už vystupuje pravidelně, nebo jen na speciálních koncertech?


Teď s námi vystupuje pravidelně. S Káťou jsme se potkali hned na začátku, byla to jedna z prvních věcí, která se nám povedla a hrozně nám pomohla, že jsme s Káťou nahráli její písničku Tančíme spolu.  Natočili jsme na to klip, který měl úspěch, velkou odezvu a hodně se líbil. Káťa v té době neměla svoji kapelu, takže my jak jsme hráli, tak jezdila s námi a vystupovali jsme dohromady a to nám vydrželo. Jezdí s námi jako host, teď si staví vlastní kapelu, píše písničky, chystá desku… Doufám, že to vydrží ještě co nejdéle to půjde a pak se asi osamostatní.




Na Vánoce jste měli úspěch, když jste vyprodali velký sál v Lucerně. Čekali jste to?


Doufali jsme, že nebude prázdná ta Lucerna. (smích) Bylo to takové vyústění celého turné. Začátkem října, jsme vydali novou desku Vlčí srdce a turné které jsme jeli bylo k té desce a právě Lucerna byla vyvrcholením toho turné. Samozřejmě jsme doufali, že přijdou lidi, ale že vyprodáme Lucernu jsme nečekali.



Letos vás opět čekají koncerty pod širým nebem?


Vloni jsme si zkusili udělat pár koncertů, kterým říkáme „Jelen pod širým nebem“. Letos chystáme další dva- v červnu Brno na Špilberku a v Praze na Střeleckém ostrově, přímo na Den otců. Chystáme to jako větší akci se spřátelenými kapelami. V Praze to bude Debbi, David Stypka, který s námi teď jel turné jako předkapela, bude tam samozřejmě Káťa (když to dobře půjde, tak i se svojí kapelou) a mělo by to být takový hezký rodinný odpoledne.



Čekají vás i festivaly?


Koukal jsem do kalendáře a máme asi 60 fesťáků, takže léto plný a to je super. Máme radost, že zájem pořadatelů trvá a chtějí, abychom jezdili.



Vystoupíte také podruhé na festivalu Okoř se šťávou, kde budete hrát v hlavním večerním čase. Jak se těšíte na to místo?


Moc, protože Okoř máme hrozně rádi, speciálně já k tomu místu mám hodně osobní vztah, protož moje rodina pochází přímo z Okoře a okolí, takže pro mě je to vždy takový návrat domů.



Co vás s kapelou čeká a jaké máte plány do budoucna?


Teď jsme dokončili jarní část našeho turné, což byla momentálně hlavní věc, na kterou jsme se soustředili a teď máme tři týdny volněji. Nejvíc asi chystáme ty naše open air koncerty, plus za chvíli nám začne letní sezóna, budou majálesy, festivaly, na podzim bychom chtěli vyjet na Slovensko a v zimě bychom chtěli udělat pár větších hezkých vánočních koncertů.



Jak trávíš svůj volný čas, jak odpočíváš?


Pro mě úplně největší relax je chodit. Chodit po kopcích, chodit po lese. Máme v západních Čechách chalupu, kousek od Rozvadova a tam to mám hrozně rád. Moje dcera, ta to má po mě a taky to miluje- když může, tak vyběhne na louku baštit sedmikrásky a je úplně nejspokojenější na světě.



Ty sám bydlíš ve městě?


Já bydlím v Praze. Jsem rodilý Pražák- asi jeden z posledních, se vždycky smějeme. Ale odjakživa mě to táhne ven, ais jsou to právě ty kořeny, které mě táhnou zase do toho lesa.



Jak by sis představoval ideální bydlení?


Pro mě je ideální dům někde na samotě, chalupa na kraji vesnice a koukat se do zelenýho.



Takže bys tam měl plno zvířat…


Určitě bych měl psy a kočky, ale s těmi hospodářskými zvířaty to je pro mě takový těžký, protože se většinou chovají na maso, ale protože maso nejím a nejsem schopný zabít ani kapra, tak bych tam měl asi fůru prastarých slepic na dožití a nějaký osmdesátiletý krávy, se kterými bych si chodil povídat, ale vlastně bych se jich ani nebyl schopný zbavit. (smích)



Chtěl by si na závěr našeho povídání něco vzkázat vašim fanouškům?


Určitě bych strašně rád poděkoval lidem, kteří přišli na to naše turné, nejen do té Lucerny, protože ten zájem byl úžasný. Lidi chodí, zpívají písničky, chodí za námi po koncertě a vyprávějí nám, co pro ně ta muzika znamená, to je pro nás úplně ta největší odměna za to, co děláme.



Těšíme se, že se uvidíme v létě jednak na našich koncertech, na fesťácích, na Okoři a doufám, že se uvidíme co nejčastěji.

 


  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 13. týden roku 2024

Březen se chýlí ke konci, co nás podle hvězd čeká v jeho posledním týdnu? Panny, kritikou šetřit nebudete, ale zařadíte...

Nejvyšší čas na změnu šatníku. Víme, bez čeho se na jaře neobejdete

Letmý pohled z okna stačí a hned máte jasno. Počasí velí jednoznačně - je čas vyjarnit šatník. Už jste si pořídili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jaro volá po barvách. Víme, čím bezpečně rozbijete mrtvou zimní šeď

Aktuální období už není o tmavých a studených barvách. Právě naopak, trendy přejí výrazným a veselým odstínům....

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

Březen je měsíc čtení. Vyberte si kousek, který vás vcucne a nepustí

Hektická doba, kterou zažíváme, si žádá jedno: umění „vypnout“. Klid a mír nitru zajistí nejen meditace, ale i knihy....

Čekání, hra na mrtvého brouka, oběti. Tyto návyky vás okrádají o život

Nezvládáte? Nestíháte? Možná, že chyba je ve vašich špatných návycích. Čas vám spolehlivě ukradne zbytečné čekání, ale...

Klid, ovoce i slovíčko NE. Těchto devět drobností vám zlepší život

Osvojte si návyky, které vám odlehčí v každodenním koloběhu a přinesou řád, pohodu i stabilitu. máme pro vás rovnou...

Neutápějte se v minulosti. Chyby dělá každý, ale ať vás nesemelou

Každý člověk udělá někdy v životě chybu. Nezřídka si ji vyčítá, neustále myslí na její následky, vrací se k ní a trápí...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...