Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

10 věcí, které jsme nevěděli o makronkách

  8:00aktualizováno  25. března 2019 18:46
Křehké, pudrově jemné oblázky, na kterých si pochutnávaly slavné královny, už možná ulovily i vaše chuťové buňky. Kde přesně se vzaly a co mají společného s vírou?
Část 1/2

1. První zmínky o makronkách se objevují v italských klášterních spisech z 9. století. Benátští mniši tehdy křehké cukrovinky nejen sami vyráběli, ale i prodávali. Šlo o jednotlivé kousky „sušenek“ z bílků a mandlové mouky – bez příchuti a náplně.


2. Do Francie se italský vynález dostal v roce 1533, a to díky Kateřině Medicejské, Italce provdané za francouzského krále Jindřicha II. Ta si totiž bez makronek nedokázala život představit. Z královského dvora se pak sladký zázrak postupně rozšířil i na šlechtické stoly: Poprvé se o makronkách zmiňuje v roce 1552 francouzský spisovatel François Rabelais, a to v románu Le Quart livre (Čtvrtá kniha). Zajímá vás první oficiální recept na makronky? Vychází v anglické kuchařce až v roce 1725.


3. Teprve v 19. století se makronky začaly ochucovat likérem, kořením či marmeládou. S nápadem slepit dva kousky sušenek pomocí krému, tedy do takové podoby, jakou znáte dnes, přišli až začátkem 20. století ve francouzském cukrářství Ladurée na Champs-Élysées.  Dodnes tenhle podnik patří mezi nejznámější výrobce makronek na světě, přičemž na limitovaných edicích značka spolupracuje s nejslavnějšími světovými návrháři a módními domy (Lanvin, Marni, Christian Louboutin, Sonia Rykiel) či filmaři. V roce 2006 si třeba jejich makronky „zahrály“ ve snímku Marie Antoinetta, o tři roky později pak značka Ladurée otevřela jednu ze svých cukráren na pařížském zámku Versailles.


4. Chcete si makronku sama vyrobit? K tomu vám sice postačí jen  vyšlehané bílky, mandlová mouka, cukr (mix krupice a moučkového) plus voda a špetka soli, dávky však musíte opravdu přesně odměřit a do trouby vkládat vytvarovaná kolečka o průměru 3 cm až ve chvíli, kdy na plechu trochu zatuhnou.Předtím je posypte třeba mletou skořicí, kakaem nebo drcenými pistáciemi. Pečou se asi 30 minut. Ideálně upečená makronka by měla jít od plechu krásně odloupnout. Plnit můžete až druhý den. Hodí se krém z másla, smetany i mascarpone, ale taky džem či nutella. A ještě jedno znamení, že jste tyhle oblázky vyrobila dobře: Povedená makronka je krásně zaoblená, bez prasklin a nechybí jí „nožička“ – nafouknutá dolní část, která vám povyskočí během pečení. Makronky navíc lehce křupají, přitom jsou na povrchu hladké, uvnitř vláčné a křehké. Ty pravé se vám doslova rozpustí na jazyku.


5. Makronky se prodávají se spoustou příchutí, nejoblíbenější je  vanilková, čokoládová nebo pistáciová. Největší popularity se těší samozřejmě ve Francii. Tam pořídíte dokonce i paštikové či levandulové varianty. A sladké potěšení objevili i Japonci, ti si ho s oblibou vylepšují zeleným čajem.


Autor:
  • Nejčtenější

Devadesátky jsou zpět! Oblékněte ikonické trendy, které už jste nosily

Éra 90. let výrazně ovlivnila jak hudebně-kulturní, tak módní scénu. Přinesla s sebou ikonické trendy, které jedna část...

Horoskop pro každé znamení na 16. týden roku 2024

Co nás čeká v druhé polovině dubna podle hvězd? Blíženci, váš čas mimo hlavní události končí. Předvedete své názory,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Horoskop pro každé znamení na 17. týden roku 2024

Apríl se pomalu blíží ke svému konci, jaké dny nás čekají podle hvězd, než přijde zamilovaný máj? Raci, rozhodli jste...

Kosmetický kalendář: jak často mýt vlasy a používat sérum nebo masku

Úkonů, které jsou třeba pro krásu, je víc než dost. Někdy bývá těžké si to všechno zapamatovat, naštěstí je tady...

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Žijte udržitelně. Máme pár tipů, jak snadno chránit naši planetu

Když se řekne domov, většina z nás si vybaví místo, kam se rádi vracíme, kde se cítíme v bezpečí a o něž bychom...

Hormony a emoce: proč někdy záříme a někdy máme náladu pod psa

Možná se občas sama sebe ptáte, proč vaše nálady připomínají horskou dráhu. Někdy máte energie na rozdávání, jindy jste...

Jaro je ideální čas na restart. Dejte šanci novým začátkům

Mnoho lidí jaro vidí jako šanci na nový a mnohem lepší začátek. A mají pravdu, vše se probouzí, ve vzduchu vládne...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...