24. července 2017
Léto přímo vybízí k tomu, využít veškeré dostupné dary přírody v kuchyni. Vybrali jsme pro vás několik smoothie – zdravých ovocných a zeleninových koktejlů, které lahodí tělu i duši.

„Jedním z nejlepších způsobů, jak ovoce a zeleninu zužitkovat a získat z nich maximum prospěšných látek, jsou smoothies – čerstvé ovocné a zeleninové koktejly. Jejich výroba není nic obtížného: vezmete, co máte k dispozici, a mixujete. Kombinace surovin záleží zcela na vašich chutích. Některé suroviny k sobě samozřejmě ladí více, podporují vzájemně svoji chuť, některé stačí přidat jen v malém množství, u některých by vás ani nenapadlo, že se dají mixovat a vypít,“ říká Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna.
Již dvě skleničky takového koktejlu jsou plnohodnotnou snídaní, která obsahuje vše potřebné pro začátek nového dne.

Tak jaké si připravíte?

1. Smoothie pro detoxikaci – čerstvý ananas, banán, řapíkatý celer, zelené jablko, špenátové listy, citron, voda/led + superpotraviny: kapusta, mladý ječmen


2. Smoothie pro posílení imunity – 100% jablečný džus, banán, jablko, červená řepa, mrkev, maliny, voda/led + superpotraviny: chia semínka


3. Smoothie pro dobrou náladu – mléko bez laktózy, banán, med, voda/led + superpotraviny: ořechy, kešu, prášek z nepražených kakaových bobů

A jak na to?

Očištěné suroviny vložte do mixéru a rozmixujte všechny najednou. Před vložením do mixéru je můžete nakrájet na menší kousky, výkonnější mixéry si ale poradí i s celými kusy. Při používání mraženého ovoce nebo tvrdších druhů zeleniny, jako jsou mrkev či řepa, je vhodné hned mixér zapnout na vyšší otáčky a postupně je ještě přidávat. Mixér si poradí i se semínky či s jádry. Kromě jemnosti je výhodou, že právě z rozemletých semínek a zrníček získáváte živiny navíc, které by jinak tělo vyloučilo bez užitku. „Smoothie nejlépe chutná vychlazené, proto je ideální alespoň jednu surovinu použít zmraženou. Případně, pokud to váš mixér umožní, použijte velkou hrst ledu místo vody,“ přidává své tajné tipy Pavel Václavík.