Druhy grilů
Na trhu najdeme tři hlavní kategorie grilů – plynové, elektrické a na dřevěné uhlí.
RBS grily (Radiant Burner System) jsou vhodné pro grilování větších kusů masa, jejich cena je vyšší a taktéž váha takového přístroje není zanedbatelná. RBS grily je proto ideální na celou grilovací sezónu postavit na jedno místo a již nepřemisťovat.
Raclette je tradiční švýcarská lahůdka, obdoba oblíbeného fondue. Na malých pánvičkách, které jsou většinou umístěny ze spodní strany grilu, se rozpouští polotvrdý sýr. Ideální přílohou jsou brambory ve slupce. Raclette pánvičky lze samozřejmě použít i na zeleninu a jiné dobroty.
Barbecue je označení pro opékání či rožnění pomocí roštů přímo nad ohništěm.
Lávové kameny jsou vyráběny z vyhaslé lávy nefunkčních sopek. Při grilování je výhodné využívat je především proto, že takto ugrilované maso je zdravější. Odkapávající tuk se totiž nepřepaluje, nýbrž se vsákne přímo do kamenů. Obvykle vystačí na jednu grilovací sezónu, nejlépe se dají využít na plynových grilech.
Vyměnitelné rošty jsou dobré pro různé experimenty. Není problém využít na grilu kámen na pizzu, wok pánev či pánev litinovou. Možnosti grilování se tak hodně rozšíří.
Elektrické grily by měly mít termostat pro kontrolu a udržení stálé teploty. Plocha grilovacího prostoru by měla být vyrobena z nepřilnavého a odolného materiálu, který se lehce čistí. Na trhu jsou modely s jednoduchou rovnou plochou, žebrovanou pro přípravu masa nebo klasickým roštem, říká Tomáš Zezula z Euronics.
Vodní grily nejsou zatím příliš rozšířené. Mezi opravdovými milovníky grilování jsou však velmi oblíbené. Příprava jídla je s nimi velice jednoduchá – stačí využít dříví z listnatých stromů, které dodá jídlu příjemné aroma, a vložit maso na gril. Není nutné ho obracet, protože gril s vodní lázní funguje na principu horkovzdušné trouby. Plamen ohřívá vodu, ze které stoupá vodní pára na rošt s masem. Takováto příprava je velice zdravá a především rychlá. Voda totiž pohlcuje odkapávající tuk a ten se tak zbytečně nepřepaluje.