1. Kvalitně skladujte potraviny – šetříte peníze i přírodu
Polovina lidí zbytečně vyhazuje jídlo. A často plýtváme jen proto, že byly potraviny špatně uskladněné a zkazily se. „Pokud chceme jídlo udržet kvalitní po delší dobu, nesmí se k němu dostat teplo, světlo a vzduch. Pro skladování jsou tedy ideální obaly, které lze znovu pečlivě zavřít víčkem, a zároveň nejsou průhledné,“ radí Lenka Hálková ze společnosti Tetra Pak. Pokud budeme jídlo bezpečně skladovat, budeme méně spotřebovávat přírodní zdroje.
2. Co je místní, to je dobré
Nejvíce nám prospívají potraviny místního původu. Jistě, dopřejte si banány i mango. Na druhou stranu hleďte i na to, odkud jídlo pochází. České vepřové je stejně dobré jako čínské – není třeba, aby maso cestovalo přes polovinu planety. Zbytečně tak vzniká obrovské množství emisí a spotřebovává se kyslík.
3. Třiďte odpad, dáte obalům nový život
Dívejte se i na materiály, ve kterých je zboží zabaleno. Půjde recyklovat? Použité obaly pečlivě třiďte – z prázdných PET lahví vzniknou nové bundy a z nápojových kartonů se lisují desky pro stavbu rodinných domů. Čím více materiálů se znovu využije, tím lépe pro přírodu!