13. března 2017
Dnes každý ví, že je třeba dávat si pozor na to, co jíme. Lidé s různými intolerancemi si musí dvakrát rozmyslet, co vloží do úst. Možná ani oni nevědí, že některé léky a výživové doplňky obsahují lepek, který komplikuje život celiakům.

Celiakie je nepříjemná vrozená porucha metabolismu, při které organismus špatně reaguje na lepek (gluten). Ten se běžně nachází například v obilovinách, zejména v pšenici, ječmenu a žitě. V závislosti na formy poruchy stačí menší či větší dávka lepku a člověk se musí vyrovnat s celou řadou nepříjemných symptomů.
I proto někteří lidé v prodejně potravin čtou tak pozorně etikety, aby si nezadělávali na problém. V lékárně však už tak obezřetní nejsou. Vždyť koho by napadlo, že doplňky stravy, nebo léky na tlumení bolesti, mohou obsahovat lepek, a celiakům tak způsobit problémy?!

Kdo se ptá, ten se nedozví?

Zatímco léky a doplňky stravy vhodné pro diabetiky bývají jasně označeny, celiatici jsou v tomto směru často opomíjeni. Zjistit, zda preparáty obsahují lepek, mají někdy problém i lékárníci. „Pomocné látky v lécích a sirupech mohou být vyrobeny z obilovin, a proto mohou obsahovat lepek. Nejčastěji jde o škroby a modifikované škroby, které se používají jako stavební látka v tabletách a granulátech,“ říká lékárnice Zuzana Bajzíková. Ze škrobu se vyrábí maltitol (E965), což je alkoholický cukr s nižším glykemickým indexem než sacharóza a proto se využívá jako sladidlo v sirupech vhodných pro diabetiky. Sorbitol (D-glucitolu E420) má podobné vlastnosti a využití jako maltitol. Přirozeně se nachází v jeřabině, třešních a některém ovoci, průmyslově se vyrábí ze sacharózy z kukuřice a lepek neobsahuje. Modifikovaný sorbitol (E1420) však lepek obsahovat může, pokud je získaný z pšenice.
„Maltitol a sorbitol se kromě sirupů a granulátů přidávají i do cucacích pastilek a některých druhů tablet. Jenže na krabičce ani v příbalové informaci se často nedočtete, jakého původu je škrob a jeho produkty maltitol a sorbitol, zda byl použit škrob pšeničný, kukuřičný či rýžový. Poslední dva lepek neobsahují a nepředstavují pro celiaky žádné riziko,“ pokračuje lékárnice. „Myslím si, že výrobce léku by měl pomocné látky přesně definovat nebo označit produkt jako vhodný pro celiaky. Usnadnil by tím práci lékárníkům a život pacientům, kteří často pátrají po složení přípravku, neboť nevědí, zda jim i to malé množství lepku způsobí nebo nezpůsobí zhoršení onemocnění.“

Pro někoho málo, pro jiného příliš mnoho

Právě množství lepku bývá to, co celiatici zkoumají, protože zatímco organismus jednoho reaguje i na stopové množství, organismus druhého si bez problémů poradí i s větší dávkou. „Závažnost postihu při užívání léků nebo doplňků stravy obsahujících lepek se při celiakii, nebo ostatních celiakii podobných enteropatiích, může lišit v závislosti na antigenním podnětu. Stupeň postižení střeva, jakož i symptomy, bývají různé. Zatímco někteří pacienti se s určitým množstvím lepku vyrovnají bez problémů, jiní mohou mít potíže, proto je pro ně fakt, že lepek z potravy zcela odstranit nelze, zřejmě nepříjemný,“ říká internista MUDr. Pavol Hrčka.

Potraviny ano, léky ne

Zjistit, zda to, co chcete koupit v lékárně, obsahuje nebo neobsahuje lepek, je jednodušší u doplňků stravy, než u léků. Na rozdíl od výrobců léků patří totiž producenti výživových doplňků ne do farmaceutického, ale potravinářského průmyslu. Díky tomu musí jako ostatní výrobci potravin na svých produktech uvádět, respektive zvýrazňovat alergeny, které výrobek obsahuje.
Oslovili jsme slovenskou rodinnou firmu Natures, která má v oblasti vývoje a výroby výživových doplňků mnohaleté zkušenosti, a své produkty distribuuje do celého světa. Zeptali jsme se, zda a jak kontrolují obsah alergenů ve svých výrobcích. „Od výrobců jednotlivých složek, které v našich výrobcích používáme, si necháváme posílat dokumenty, v nichž kontrolujeme specifikace resp. certifikáty analýz o používaných šaržích výrobků. Pokud by složka obsahovala alergen a ve výsledném složení by množství alergenu bylo nad určitou hodnotu, musíme uvést, že výrobek obsahuje tento alergen. Pokud je obsah alergenu pod stanovenou hodnotou, můžeme napsat, že výrobek může obsahovat stopy alergenu,“ vysvětluje odborník na beta glukan z  HYPERLINK "http://enatures.cz/" Natures, Adrián Doboly, a pokračuje, „výrobci, kteří zpracovávají několik druhů potravin na stejných linkách, musí tyto informace uvádět také, protože i když nedojde k fyzickému střetu výrobku s alergenem, může dojít ke křížové kontaminaci.“
Takže, pozorný celiak, který čte složení výrobku, by měl být v případě doplňků stravy v bezpečí. Když však chce bez následků na svém tenkém střevě užívat nějaké léky, zřejmě ho i nadále čeká pátrání, aby zjistil, zda obsahují nebo neobsahují lepek.