13. března 2017
České zahrádky se teprve pomalu, pomaličku probouzejí, a tak musíme při pečení vystačit s ingrediencemi ze spíže. Jak je využít?

Jablka a hrušky z podzimní úrody i přes dobré uskladnění už ztrácejí kondici. Ale na rychlý kořeněný kompot jsou ideální.

Jak na to?

Kompot: Oloupaná, středů zbavená a na kusy nakrájená jablka a hrušky nasklá­dejte do kastrolu. Zasypte cukrem (na 1 kg ovoce asi 100 g cukru) a zalijte vodou tak, aby ovoce bylo ponořené. Přidejte skořici, hřebíček, badyán a citronovou šťávu a vařte do poloměkka. Pak kompot do použití skladujte v chladu.
● Kompoty, které jste si zavařila na podzim v době úrody, nenechávejte zastrčené ve spíži. Spotřebujte je dřív, než bude zase čerstvé ovoce.

Stejně dobře můžete nyní v kuchyni využít i topinambury. Zde si přečtěte, co s nimi!

Co s kompotovaným ovocem?

Skvělé je na rychlé dezerty:
● Upečte piškot a ještě za tepla ho pokapejte šťávou z kompotu. Před servírováním na něj kompotované ovoce naskládejte.
● Kompot je výborný i k vaflím nebo smaženému sladkému toastovému chlebu ve vajíčku a samozřejmě i na lívance či palačinky.
● Polévá se jím horký tvarohový nákyp nebo se může přidat k tvarohovému koláči.
● Kompot navrstvěte do skleniček střídavě s jogurtovým nebo pudinkovým krémem.

Spoustu dalších receptů na dobroty, které vám teď před začátkem jara přijdou k chuti, najdete v aktuálním vydání časopisu Žena a život, které je právě v prodeji.