Jablka a hrušky z podzimní úrody i přes dobré uskladnění už ztrácejí kondici. Ale na rychlý kořeněný kompot jsou ideální.
Jak na to?
Kompot: Oloupaná, středů zbavená a na kusy nakrájená jablka a hrušky naskládejte do kastrolu. Zasypte cukrem (na 1?kg ovoce asi 100?g cukru) a zalijte vodou tak, aby ovoce bylo ponořené. Přidejte skořici, hřebíček, badyán a citronovou šťávu a vařte do poloměkka. Pak kompot do použití skladujte v chladu.
? Kompoty, které jste si zavařila na podzim v době úrody, nenechávejte zastrčené ve spíži. Spotřebujte je dřív, než bude zase čerstvé ovoce.
Stejně dobře můžete nyní v kuchyni využít i topinambury. Zde si přečtěte, co s nimi!
Co s kompotovaným ovocem?
Skvělé je na rychlé dezerty:
? Upečte piškot a ještě za tepla ho pokapejte šťávou z kompotu. Před servírováním na něj kompotované ovoce naskládejte.
? Kompot je výborný i k vaflím nebo smaženému sladkému toastovému chlebu ve vajíčku a samozřejmě i na lívance či palačinky.
? Polévá se jím horký tvarohový nákyp nebo se může přidat k tvarohovému koláči.
? Kompot navrstvěte do skleniček střídavě s jogurtovým nebo pudinkovým krémem.