Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prix Bohemia Radio nabídne přehlídku toho nejlepšího

  12:35aktualizováno  25. března 2019 18:24
Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio představí opět to nejlepší z rozhlasového dokumentu, dramatu a reportáže. Dějištěm festivalu a jeho 33. ročníku bude město Olomouc, přehlídka se uskuteční ve dnech 20. až 23. 3 2017.

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program, po celou dobu festivalu bude Český rozhlas informovat posluchače přímo z centra dění. 


„Poprvé se tato mezinárodní přehlídka rozhlasových pořadů a žánrů přesouvá na jaro, tak, aby mohla legitimně reflektovat rozhlasovou tvorbu za každý kalendářní rok. Změnou termínu zároveň vycházíme vstříc publiku a veřejnému životu ve městě Olomouci, které je pro své unikátní spojení starobylé památkové rezervace a moderního krajského města oblíbeným místem mezinárodních přehlídek, festivalů i konferencí. Věřím, že 33. ročník mezinárodní soutěžní přehlídky rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2017 bude mít opět úspěch, a přeji jeho návštěvníkům jako vždy co nejvíce zážitků při poslechu soutěžních příspěvků i v rámci doprovodných programů,“ uvedl ředitel festivalu Josef Podstata.



Ambicí festivalu je rozvíjet a sdílet rozhlasovou tvorbu veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy s důrazem na členy Visegrádské čtyřky. Základním smyslem a posláním Prix Bohemia Radio je zvyšování kvality rozhlasové tvorby a prezentace veřejnoprávních médií zemí V4 jako institucí, které vytvářejí a šíří kulturní hodnoty.


„Propojení mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio a kultivované Olomouce byl výborný nápad. Už první olomoucký ročník probíhal díky organizačnímu výboru a otevřené náruče hanácké metropole bezchybně. Celá akce je v několika rovinách plná inspirací, a tak doufám, že na to přijdou i letošní zájemci a posluchači stanic Českého rozhlasu. Srdečně všechny zvu na veřejné poslechy v kategoriích Dokument, Reportáž a Drama, na následné diskuse s tvůrci a širokou nabídku doprovodných pořadů,“ uvedla Hana Maciuchová, která se i tento rok ujala role čestné prezidentky festivalu.



Soutěžní kategorie


REPORTÁŽ (mezinárodní kategorie)

Soutěžit bude 13 příspěvků z pěti zemí. Odborná porota vybírala z celkového počtu 33 přihlášených reportáží v rámci Českého rozhlasu.


DOKUMENT

Soutěžit bude 8 příspěvků. Odborná porota vybírala z celkového počtu 33 přihlášených děl.


DRAMA

Soutěžit bude 5 příspěvků. Odborná porota vybírala z celkového počtu 18 přihlášených děl.


Při organizaci letošního ročníku se může Český rozhlas opřít o partnerství s veřejnoprávními vysílateli ze zemí tzv. V4 - jmenovitě Rozhlasem a Televizí Slovenska (RTVS), Polským rozhlasem a maďarským MTVA.


Prix Bohemia Radio nabídne bohatý program odborné, ale i laické veřejnosti. Čtyři festivalové dny představí rozhlas v různých podobách s cílem oslovit posluchače všech věkových kategorií.


Doprovodný program festivalu nabídne široké veřejnosti velký počet akcí na různých místech.


V pondělí 20. března mohou zájemci navštívit panelovou diskuzi:  „Falešné zprávy – dezinformace, lži a propaganda“. Panelová diskuze s mezinárodní účastí? se bude věnovat tématu zpravodajství a online prostředí. Odborníci v debatě odhalí dezinformační mechanismy a principy, také dopady a aktuálnost fenoménu tzv. „fakenews“.


Francouzský dokumentarista a performer Benoît Bories bude v úterý 21. března prezentovat svůj koncept zvukové paměti památek. Zvukově-hudební koláže instaluje přímo v interiérech vybraných budov a realizoval je zatím jen na dvou místech na světě. Na setkání v rámci 33. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio 2017 svůj koncept podrobně představí včetně zvukových ukázek.


Pravidelná koncertní série Radia Wave uvede 22. března speciální koncert v olomouckém Jazz Tibet Clubu.  Vystoupí pražský producent Ondřej Holý, vystupující jako dné a kapela Deaths v čele s Igorem Brusem.


Tým Českého rozhlasu České Budějovice představí ve čtvrtek 23. března unikátní multimediální projekty Návod na zdraví a Návod na půlmaraton. Rozhlasový pořad vznikl ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou. Cílem bylo ukázat posluchačům cestu k lepší kondici i ve věku nad padesát let a připravit skupinu dobrovolníků na uběhnutí půlmaratonu. Prezentace představí průběh pořadu a všechny jeho přesahy.


Letošní ročník Festivalu Prix Bohemia Radio podpořil Mezinárodní visegrádský fond.


Kompletní program festivalu, fotografie a zajímavosti lze nalézt na webové stránce prixbohemiaradio.cz, kde se lze také akreditovat. 


  • Nejčtenější

Devadesátky jsou zpět! Oblékněte ikonické trendy, které už jste nosily

Éra 90. let výrazně ovlivnila jak hudebně-kulturní, tak módní scénu. Přinesla s sebou ikonické trendy, které jedna část...

Horoskop pro každé znamení na 16. týden roku 2024

Co nás čeká v druhé polovině dubna podle hvězd? Blíženci, váš čas mimo hlavní události končí. Předvedete své názory,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Kosmetický kalendář: jak často mýt vlasy a používat sérum nebo masku

Úkonů, které jsou třeba pro krásu, je víc než dost. Někdy bývá těžké si to všechno zapamatovat, naštěstí je tady...

Na baletní piškoty zapomeňte. Ikonickou tylovku unosíte i s keckami

Taneční estetický styl se módou promítá již léta, ale v poslední době ovládl přední přehlídková mola, a stal se tak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

PARTY roku v pražských Letňanech představila vesmír plný zážitků

Nezapomenutelná IQOS PARTY připravila návštěvníkům v pražských Letňanech večer plný unikátních zážitků, jejichž...

Teď už se to povede: špatných návyků se můžete zbavit za měsíc

Neobejdete se ráno bez šálku espressa a každý oběd musíte zakončit sladkou tečkou? Nebo vás trápí jiné nešvary, které...

Jaro je ideální čas na restart. Dejte šanci novým začátkům

Mnoho lidí jaro vidí jako šanci na nový a mnohem lepší začátek. A mají pravdu, vše se probouzí, ve vzduchu vládne...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...