1. Výraz cereální znamená obilný. Ve starém Římě se uctívala Ceres, bohyně setby, úrody a plodnosti. A cereáliemi se označovaly slavnosti, jež se pořádaly na její počest. Při nich neplatila společenská hierarchie – otroci se bavili společně se svobodnými občany. Lidé kladli na oltář oběti. Z kůží obětovaných zvířat se pak vyráběly řemeny, kterými Římané mrskali bezdětné ženy. Doufali, že poté otěhotnění.
2. Cereálie měly sloužit jako potravina, která by svým podílem vlákniny vyvážila masitou stravu a usnadnila trávení. První snídaňovou variantu představil v roce 1863 doktor Caleb James Jackson, který vedl sanatorium v Dansvillu ve státě New York. Svůj vynález pojmenoval Granule – šlo o hranaté otruby, které se před konzumací musely nechat na noc namočit, aby změkly. Zdravou výživou se zabýval i lékař John Harvey Kellogg, který v roce 1887 vyvinul sušenky z ovsa, pšenice a kukuřice – Granula. Když se jeho produkty dostaly do Dansvillu, byl zažalován a musel výrobky přejmenovat na Granola.
3. Bratři Kellogovi, doktor John a Will, vyvíjeli celozrnné pokrmy pro vegetariány a své lázeňské klienty. Výsledkem byly vločky. John však nechtěl přijít o medicínskou pověst, proto od něj bratr Will v roce 1906 odkoupil veškerá práva a založil firmu Kellog.
4. Mezi cereálie patří i müsli, jehož základní verze se vyrábí z tepelně neupravených ovesných vloček a ovoce. Vymyslel ho okolo roku 1900 Švýcar Maximilian Bircher-Benner, a to pro své nemocniční pacienty. „Vzorem mi byl podivný pokrm, který mně a manželce podali během túry v Alpách,“ prozradil o jídle, jež pojmenoval d’Spys (švýcarská podoba německého die Speise, pokrm). Výraz müsli je zdrobnělina podstatného jména (německy Mus), tedy kaše.
5. Cereálie jsou plné vitaminů skupiny B, železa, zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku, hořčíku a antioxidantů. Neobsahují skoro žádný tuk a oplývají vysokým obsahem vlákniny.