V první řadě je třeba zdůraznit, že jíst vícekrát denně je užitečné a správné. Ale není to nutné!
„Pokud jsou pro vás svačiny nebo snídaně organizačně náročné, lze nastavit režim s většími intervaly a menší četností jídel. Energetická hodnota a velikost porcí by však měly zůstat v rozumných mezích, nesmíte sklouznout k hladovění nebo přejídání,“ říká Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours.
• Snídaně (25 % denní přijaté energie)
Po nočním spánku je hladina cukru v krvi vyrovnaná, proto obvykle necítíme hlad a mnohým lidem trvá déle, než jsou schopni snídani pozřít.
Vynecháte-li snídani, abyste si dali zdravou svačinu za hodinu v práci, ničemu to nevadí, pokud jste ji ale záměrně vyloučili jako úsporu přijatých kalorií během dne, k hubnutí si nepomůžete. O to víc spořádáte při dalším jídle, abyste se zasytili.
„Důležité je vybírat pro první jídlo dne potraviny s nízkým glykemickým indexem. Snídaně by měla obsahovat nejen sacharidy, ale také bílkoviny a zdravé tuky. Bílé pečivo s marmeládou zaměňte například za celozrnný chléb s vejci a rajčetem. Příjemně zaplní žaludek a až do dalšího jídla nebudete mít nutkání tišit hlad sušenkami,“ doporučila hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.
Jste zvyklí na cereálie? Pozor na krabice, které se tváří jako zdravá snídaně, ale obsahují velké množství přidaného cukru, soli a různých tuků. Obecně platí, že čím méně přidaných látek, tím lépe. Když si je dopřejete s mlékem, tvarohem nebo v jogurtu, snížíte celkový glykemický index pokrmu a zasytíte se na delší dobu.