Tymiánovo-šalvějový se zázvorem, kurkumou a citronem
Potřebujete:
kus zázvoru (zhruba 4?cm)
1 citron v biokvalitě
špetka kurkumy (nebo 20?g čerstvého kořene)
4–6 větviček tymiánu
6 listů šalvěje
1,5?l vody
2 lžíce medu
Postup přípravy: Zázvor oloupejte a nakrájejte na kousky. Z poloviny citronu okrájejte žlutou kůru bez bílé slupky. Pak z citronu vymačkejte šťávu. Do kastrůlku dejte zázvor, citronovou kůru, kurkumu, tymián, šalvěj a zalijte litrem vody. Zaklopené pokličkou přiveďte k varu. Sundejte z ohně a nechte 10–15 minut chladnout. Pak nálev ochuťte citronovou šťávou a medem. Sceďte a pijte teplé nebo chladné.
Čtěte také: Které bylinky vám dodají sílu a zdraví?
Kořeněný mátový se skořicí a kardamomem
Potřebujete:
asi 6 stonků máty
3 kusy cejlonské skořice
1 lžička kardamomu
špetička kajenského pepře
1,5?l vody
1 lžíce medu
Postup přípravy: Stonky máty svažte a dejte do kastrůlku. Přidejte skořici, kardamom, kajenský pepř a zalijte vodou. Zakryté nechte přejít varem. Pak dejte stranou a nechte asi 30 minut louhovat. Potom nálev sceďte a ochuťte medem. Vynikající je vlažný, ale můžete si ho ohřát, nebo naopak vychladit. Servírujte ho s plátkem citronu.