1. března 2017
V prostorách kuchyně se toho během celého dne odehraje poměrně hodně. Od ranní snídaně přes poklidný oběd a večeři v rodinném kruhu až po večerní posezení u sklenice dobrého vína.

V kuchyni taky zpravidla hostíte pracovní návštěvy, známé a celou rodinu. Už jen z toho důvodu by měla kuchyně zářit jako nová a posloužit tak jako jasný důkaz ostatním, že své domácnosti věnujete maximální péči.

Bakterie se nachází všude kolem nás a jsou zcela přirozenou součástí našeho života. Díky nim nevědomky posilujeme naší imunitu a jsme tak odolnější vůči různým onemocněním a dalším zdravotním komplikacím. Problém nastane ve chvíli, kdy se nashromáždí příliš velké množství bakterií na malém prostoru. Poté už naše tělo obvykle nestačí vyvinout dostatek protilátek a onemocníme.

I přesto, že se tomu mezi lidmi nevěnuje velká pozornost, je právě kuchyně místem s téměř nejvyšším počtem bakterií v naší domácnosti. Pravidelně nedezinfikovaná pracovní kuchyňská linka je bezmála stejně riziková jako toaleta, kde se bakterie drží zpravidla nejvíce. Tento fakt stačí, aby se člověk nad úklidem i jinak opomíjeného prostoru skutečně zamyslel.

Existuje několik základních rad pro udržení kuchyně čisté, s minimem mikrobů, nečistot a skrytých plísní. V první řadě je ale potřeba se odnaučit několik zažitých stereotypů, které mnoho z nás považuje za „normální a v pořádku“.

Začněme u houbiček na nádobí a hadříků. I po pár dnech používání se právě na předmětech se zvýšenou vlhkostí množí bakterií nejvíce. Doporučujeme tak měnit tyto základní čistící prostředky alespoň jednou za týden, maximálně však každých 10 dní.

O pár řádků výše jsme zmínili pracovní kuchyňskou plochu. Vzhledem k tomu, že právě tam probíhá příprava většiny pokrmů a jsou na ní pokládány téměř všechny kuchyňské předměty včetně používaných surovin, je nutné ji pravidelně dezinfikovat. A to před vařením, i bezprostředně po něm. Docílíte tím tak vždy čisté a bezpečné plochy. Za vyzkoušení rozhodně stojí dezinfekční odmašťující čistič na kuchyně (MOC – 103,70 Kč) od Sanytolu. Nejen že odstraňuje zbytky mastnoty a usazenin, ale také eliminuje 99,9 % mikroorganismů včetně plísní a virů. Je šetrný ke všem povrchům a nezanechává šmouhy. Navíc je k dispozici se svěží vůní citrusových plodů.

Velké domácí spotřebiče si nepořizujeme zrovna každý rok, a tak je potřeba věnovat zvýšenou péči i jim. Myčka slouží obvykle jako místo, kam odkládáme veškeré špinavé nádobí. Navíc často s nánosy zbytků zkonzumovaných pokrmů. Po čase dochází k nepříjemnému zápachu a skvrnám uvnitř spotřebiče, které jdou jen těžko odstranit. Pokud si nejste jisti výběrem správných tablet do myčky, doporučujeme od značky Sanytol tablety do myčky 4 v 1 s dezinfekcí (MOC – 289,90 Kč). Jedná se jak o dezinfekční prostředek, čistící prostředek, tak zároveň o sůl a prostředek proti usazování a korozi. Likviduje virus chřipky A, salmonelu a listerii. Vaši myčku udrží navíc dlouho při životě, jelikož odstraňuje vodní kámen z jejího filtru. Nádobí a sklenice jsou po umytí jako nové. A to i v případě, že je necháte špinavé v myčce několik dní.  

Ruce jsou jedním z největších přenašečů infekcí. Tím pádem bychom i v kuchyni neměli zapomínat na pravidelné mytí rukou. K tomuto účelu může posloužit Sanytol dezinfekční mýdlo do kuchyně (MOC – 62,50 Kč ). Pohlcuje pachy a je obohaceno o esenciální oleje citrusových plodů, které jsou známé svým čistícím efektem. Stejně jako dezinfekční odmašťující čistič na kuchyně ničí 99,9 % bakterií, virů a mikrobů. Je vhodné pro jakýkoli typ pokožky.


Stačí málo a z Vaší kuchyně vykouzlíte místo, kde se budou všichni cítit dobře a společné rodinné večeře tak budou o to příjemnější.