Jak prášek matcha vzniká?
Výroba matchy je poměrně drahá. Sbírají se lístky z vršků zastíněných čajovníků druhu Camellia sinensis. Zakrytím během části vegetačního období se docílí tenčích a chutnějších lístků s vyšším obsahem chlorofylu. Sklizené lístky se napařují, zbavují stonků a suší. Pak se melou na velice jemný zelený prášek. Ten je skladován chráněný před světlem a kyslíkem, aby se zachovala jeho zářivá zelená barva a všechny látky podporující antioxidační účinky.
Co všechno je třeba o ní vědět
Tuto neobyčejnou ingredienci je třeba užívat s rozmyslem. Jen tak její účinky budou organismu prospívat.
? Síla
Matcha se nelouhuje, ale konzumují se přímo celé čajové lístky. Proto se pouze jediný šálek vyrovná zhruba deseti šálkům běžného zeleného čaje.
? Množství
Uvádí se, že denní příjem Matcha Tea by u dospělého člověka neměl překročit šest šálků.
? Tekutina
Díky svým detoxikačním účinkům může rychleji odvodňovat organismus, proto se při konzumaci matchy nesmí zapomínat na přísun dalších tekutin.
? Sport
Protože matcha správně ovlivňuje metabolické procesy, doporučuje se vypít jeden šálek i po cvičení. To podporuje redukci tělesného tuku a zamezuje běžným jevům provázejícím redukci váhy, jako je únava, pocit zimy či spavost.
? Vláknina
V jedné porci nápoje je přes 30?% vlákniny. Ta pomáhá snížit cukr v krvi, proto je matcha vhodná i pro diabetiky.
Základy přípravy zeleného práškového čaje Matcha
Příprava tohoto nápoje se liší od vaření klasického čaje. Do čajové misky dejte zhruba tři vrchovaté lžičky zeleného prášku a přidejte trochu vody. Voda na přípravu tradičního čaje matcha by měla mít asi 65 až 70 stupňů, ale nápoj z matchy můžete připravit i za studena. Zalitý prášek rozmíchejte na hladkou kašičku a po chvilce dolijte vodou a šlehejte, dokud se čaj krásně nenapění. Na přípravu potřebujeme přibližně 3?dl vody a porci čaje, tedy zhruba 2?g. Nápoj můžeme také připravit v šejkru či v láhvi. Směs vody a prášku jednoduše protřepejte a nalijte do misky.