„Největší chybou je, když při nemoci snížíte příjem jídla. Ve skutečnosti totiž organismus během nemoci potřebuje vyšší příjem kalorií než za normálních podmínek,“ vysvětluje Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví. Když tedy při nemoci nejíte, protože nemáte hlad, neprokazujete svému zdraví zrovna tu nejlepší službu. „Snížený příjem kalorií navíc omezuje regeneraci organismu, zhoršuje příznaky a prodlužuje trvání nemoci,“ dodává.
Zapomenout byste ovšem neměli ani na řádný příjem tekutin! Ideální jsou z toho důvodu pokrmy, které podpoří hydrataci organismu a zároveň jeho výživu.
Které to jsou?
1. Pořádná polévka
Drůbeží polévka se coby prostředek léčby nachlazení využívá už staletí. „Její konzumací dodáte organismu dávku vitamínů, minerálů, kalorií a bílkovin, které tělo pro regeneraci a uzdravení potřebuje. Vedle toho je polévka dobrým zdrojem tekutin a elektrolytů. Ty jsou pro dostatečnou hydrataci organismu nezbytné,“ vyjmenovává největší klady konzumace výživné polévky Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness pro ženy Contours.
Ještě větší jsou požadavky na příjem tekutin v případě chřipky. Inhalace horkého kuřecího vývaru zase napomáhá zprůchodnit ucpaný nos. Polévku samozřejmě neinhalujte, bohatě stačí, když se nakloníte nad talíř vařící polévky, kterou konzumujete.