Bramborový salát s majonézou, smažený kapr nebo řízek, cukroví, vánočka, štola, chlebíčky, zákusky... Nikdo se nemůže divit, že po Vánocích téměř každému ukazuje ručička váhy o pár kilogramů víc. Zkuste letos vánoční svátky prožít tak, abyste se po nich cítili lehce, svěží a odpočatí, ale zároveň si je užili. „Klíčem je vyváženost jídelníčku, pravidelnost, menší porce a také pohyb,“ vysvětluje jednoduchý princip Blanka Procházková, nutriční poradkyně společnosti RACIO.
Úplný základ je v nepřejídání se! „Smažená ryba a bramborový salát ke štědrovečernímu hodování bezpodmínečně patří. Zkuste ale letos zmenšit porci – místo dvou kousků si vezměte jen jeden a porci bramborového salátu zmenšete na polovinu,“ radí Procházková a upozorňuje, že pokud navíc přidáte porci čerstvé zeleniny, zároveň přijmete více vitamínů a vlákniny, která mimo jiné prodlužuje pocit sytosti.
1. Pečení místo smažení
V poslední době už na mnohých vánočních stolech najdeme například grilovaného lososa nebo přírodní filety z candáta, které se dají připravit zcela bez tuku. „Ani kapra nebo řízek smažený v oleji, nezapomeňte zbavit tuku – postačí jednoduchý trik s ubrouskem, který přebytečný olej odsaje,“ dodává.