5. prosince 2016
Co je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! 
1 / 4

Příjemně máslová vůně linoucí se z trouby doplněná nádechem vanilky, ořechů a skořice dokreslí kouzelnou vánoční atmosféru. Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience.

Určitě pro vás není problém vymyslet, z čeho všeho se vánočka nebo vánoční cukroví připravuje. Abyste měli s vaším výtvorem u strávníků co největší úspěch, zaměříme se na konkrétní suroviny a řekneme si, podle čeho je vybírat. Všichni se jistě shodneme, že je-li jakékoliv jídlo připraveno z kvalitních ingrediencí, chutná nám nesrovnatelně více než jeho „šizená“ varianta z nekvalitních přísad. Na co se tedy zaměřit při výběru následujících surovin a jak je skladovat?

Máslo

Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.

Mouka

Jak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit 15 %. To znamená, že by jeho hmotnost měla být v rozmezí 950 g – 1050 g. Těsto bude nejlépe kynout z mouky, která má nižší typové číslo – je méně vymletá a obsahuje více lepku (typové číslo je např. T 400 nebo T 1800). Navíc díky této mouce bude vaše vánočka lehčí a nadýchanější. Jedním z dalších hlavních pravidel je to, že mouka nesmí být chemicky bělena. Na výrobu vánoček se používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.

1 / 4