Speciální nabídka je postavená na prvotřídních bílých lanýžích z oblasti Piemonte, které doprovází jednoduché pokrmy. Chuť lanýžů je v hlavní roli.
Ochutnejte hvězdu světové gastronomie
Slavný znalec a labužník Brillat-Savarin nazval lanýže „diamantem kuchyně“. V gastronomii se jedná o nejoceňovanější pochoutku, jejíž hlavní sezona přichází právě na podzim. Od října do listopadu rostou ty nejlepší bílé lanýže ve vyhlášené italské oblasti Piemonte. Přesně ty můžete v dnešních dnech ochutnat v italských restauracích Aldente nebo Alforno na speciálním menu.
„Bílé lanýže z Piemonte jsou vlastně nejdražší houbou na světě. Jejich chuť a vůně je výraznější než černých, navíc jsou i vzácnější. To se samozřejmě promítá i na ceně, a proto je v Piemonte, ale i u nás v restauraci, zvykem je strouhat na pokrm přímo před hostem a na váhu,“ říká k lanýžové nabídce manažer restaurace Aldente Antonín Škrabánek.
Žádné komplikace
Čím náročnější je lanýže najít, rostou hluboko pod zemí a vyčichat je dokážou jen prasata nebo cvičení psi, tím jednodušší potřebují následnou úpravu. Mezi kuchaři platí jedno základní pravidlo, a to kombinovat lanýže s úplně základními pokrmy. V Aldente připravují například těstoviny Agnolotti plněné lanýžovým pecorinem na přepuštěném másle nebo Carpaccio z vepřové panenky v úpravě sous vide s lanýžovým olejem a ricottou. Důležité je nechat vyniknout typickou chuť lanýže.
„Chuť lanýže se dá těžko popsat, nedá se k ničemu přirovnat, jednoduše ho musíte ochutnat. Naši dodavatele jezdí na největší lanýžový trh v Albě. Nejlepší kusy se vybírají podle čichu a hmatu. Dobrý lanýž by měl být tvrdý a vlhký,“ říká o delikatese Antonín.
Kromě kombinací s těstovinami nebo masem Italové využívají lanýže i do dezertů nebo na pizzu. Typickou pochoutkou je Pizza Tartufata, jejíž základ tvoří ricotta, drůbeží játra, rukola, grana padano a samozřejmě lanýže. Tu v těchto dnech pečou v restauraci Alforno a komu by k obědu nebo večeři přeci jen stačila, může si dát čokoládový dort s lanýži, vanilkovou omáčkou a želé ze zelného čaje.
Více na www.al-dente.cz, www.al-forno.cz