24. listopadu 2016
Italové říkají, že chuť lanýžů se nedá popsat ani k ničemu přirovnat. Musíte je zkrátka ochutnat. A zamilovat se. Kam na ně v Praze vyrazit?

Přezdívá se jim „diamant kuchyně“. Patří k nejoceňovanějším pochoutkám, jejíž hlavní sezona přichází právě na podzim. Od října do listopadu rostou nejlepší bílé lanýže v italské oblasti Piemonte. Přesně ty můžete až do 30. listopadu ochutnat v italských restauracích Aldente nebo Alforno na speciálním menu.

„Bílé lanýže z Piemonte jsou nejdražší houby na světě! Na trzích se vybírají hlavně podle čichu a hmatu. Mají výraznější chuť a vůni než černé lanýže, navíc jsou i vzácnější. To se samozřejmě promítá i na ceně, a proto je v Piemonte i u nás v restauraci zvykem je strouhat na pokrm přímo před hostem a na váhu,“ říká manažer restaurace Aldente Antonín Škrabánek.

Musí je vyčenichat prasata

Najít lanýže je docela oříšek – rostou hluboko pod zemí a vyčenichat je dokážou jen prasata nebo cvičení psi. O to jednodušší je následná úprava. Dají se kombinovat s úplně základními pokrmy – strouhají se na těstoviny, na pizzu, ale i na čokoládový dort.