5 nejlepších podzimních lahůdek – využijte je i ve své kuchyni

  15:00aktualizováno  26. března 2019 14:14
Podzim přináší spoustu jedinečných surovin. Už jste například ochutnali lanýže? Byli v lese na houbách? A připravili si nějakou pochoutku z dýně? Tak jdeme na to!

| foto: Shutterstock, Getty ImagesBauer Media

Nejlepší podzimní suroviny představuje šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru Jan Punčochář.


1. Lanýže


Chuť lanýžů je naprosto jedinečná a v gastronomii nenahraditelná. Jedná se o houbu, kterou oceňují kuchaři na celém světě. Lanýže můžeme najít i u nás, nejčastěji se však dovážejí z Francie. Potřebují ke svému růstu vhodné podmínky a nejlépe se jim daří u kořenů stromů. K hledání lanýžů se používají speciálně vycvičení psi a prasata, kteří je dokážou objevit v době ideální zralosti, tedy když je jejich aroma nejsilnější. Jako „diamanty kuchyně“ jsou lanýže označovány nejen kvůli vysoké ceně, ale především kvůli nenahraditelné chuti.

2. Dýně


http://gty.im/878341564

Mezi podzimní sezonní suroviny neodmyslitelně patří dýně. Pokud si je nemůžete vypěstovat sami na zahrádce kvůli nedostatku místa, kupujte je raději od místních farmářů, aby plody nebyly stříkané chemií. Takovou dýni si pak můžete zapéct i s chutnou slupkou.

Čtěte také: Existuje 11 druhů fazolí, znáte je všechny?


3. Zvěřina


Zvěřinové hody budou brzy v plném proudu. Zajděte třeba právě do Grand Cru vychutnat si srnčí, jehněčí, mufloní, dančí či jelení maso. „U nás v restauraci vždy jde o zvířata, která byla ulovena ve volné přírodě. Díky tomu má maso nejen vynikající výživnou hodnotu, ale i charakteristickou vůni a chuť,“ prozradil šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář. Někdy však můžete narazit na maso, které pochází z chovných farem, kde jsou zejména jeleni a daňci krmeni speciálními granulemi. Je proto dobré informovat se o původu zvěřiny, jelikož má velký vliv na kvalitu masa.

4. Houby


S přicházejícím chladem houbařská sezona pomalu končí. Houby jsou však nezastupitelnou surovinou, která skvěle doplní podzimní pokrmy a zpestří jejich chuť. „Pokud jste měli štěstí na dobrý úlovek, nezapomeňte houby nasušit, abyste je mohli používat celou zimu. Skvěle doplní polévku a čerstvé se dají připravit i jako součást hlavních chodů,“ radí Jan Punčochář.

5. Kořenová zelenina


Samozřejmou součástí podzimních pokrmů by měla být kořenová zelenina, které se v našich podmínkách skvěle daří. Kupujte si ideálně tu, jež pochází z vašeho blízkého okolí. I přestože kořenová zelenina má delší životnost, je zbytečné si kupovat mrkev například ze Španělska. Pokud nakoupíte kvalitní, čerstvé suroviny z vašeho okolí, můžete si snadno zjistit jejich původ. Specifická chuť mrkve nebo celeru skvěle doplní váš pokrm. Mrkev můžete například jen upéct a servírovat jako lehkou podzimní přílohu k vašemu oblíbenému jídlu.

 

Autor:
  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 13. týden roku 2024

Březen se chýlí ke konci, co nás podle hvězd čeká v jeho posledním týdnu? Panny, kritikou šetřit nebudete, ale zařadíte...

Nejvyšší čas na změnu šatníku. Víme, bez čeho se na jaře neobejdete

Letmý pohled z okna stačí a hned máte jasno. Počasí velí jednoznačně - je čas vyjarnit šatník. Už jste si pořídili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jaro volá po barvách. Víme, čím bezpečně rozbijete mrtvou zimní šeď

Aktuální období už není o tmavých a studených barvách. Právě naopak, trendy přejí výrazným a veselým odstínům....

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

Teď už se to povede: špatných návyků se můžete zbavit za měsíc

Neobejdete se ráno bez šálku espressa a každý oběd musíte zakončit sladkou tečkou? Nebo vás trápí jiné nešvary, které...

Rozhýbejte prsty. Jógové cvičení uvolní klouby, šlachy i svaly

Chtěla byste, aby vaše ruce zůstávaly stále mrštné, hbité a pohyblivé? Snadná pomoc, stačí každý den zařadit pár...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

Odhalte sílu ženského spojenectví. Podporu jako tady jinde nezískáte

Ženě porozumí nejvíc zase žena, to je fakt, o němž netřeba diskutovat. Když jsme navíc ochotny vzájemně se podpořit a...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...