Celozrnné, vícezrnné, cereální... kdo se v tom má vyznat? Pojďme si v tom udělat pořádek.
Celozrnné pečivo
Je pro lidské tělo zdrojem vlákniny, která podporuje funkci střev a správné trávení, dodává tělu vitaminy B6 a E, kyselinu listovou a minerály – měď, hořčík, mangan a zinek. Celozrnné pečivo je sytější a má nízký glykemický index (GI). „Potraviny s nižším GI uvolňují pomaleji sacharidy, takže nedochází k nadměrnému kolísání hladiny cukru v krvi, a navíc po jejich konzumaci máme větší pocit sytosti, což je důležité pro udržení tělesné hmotnosti,“ vysvětluje nutriční specialistka ze Světa zdraví Nikola Lesková. Celozrnné pečivo je zdravé, přináší nám mnohonásobně více kvalitních živin, ale mnohdy si jej ve snaze o redukci váhy dopřáváme víc, než je vhodné.
Hlavním ukazatelem je barva
Často v obchodě sáhneme po první tmavé housce, kterou najdeme, v dojmu, že právě ona je zdravější. Nenechte se však barvou pečiva zmást. Někteří výrobci pečivo obarvují ječmenem, karamelem, melasou nebo dalšími barvivy, aby mělo tmavou barvu a spotřebitel tak nabyl dojmu, že se jedná o celozrnný výrobek. Volte proto výrobky, které mají v názvu celozrnné, nikoliv tmavé, multicereální a podobně.
Celozrnné pečivo
Musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Všímejte si tedy složení – pokud je na prvním místě mouka a celozrnná až na dalších pozicích, pak se nejedná o celozrnný výrobek!
Vícezrnné pečivo
Musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito. Pečivo sice může být vícezrnné, ale nemusí být hned zákonitě celozrnné.
Cereální pečivo
To je problematický pojem! Označení cereální není definováno legislativou ČR. „Používá se u výrobků, které byly vyrobeny z cereálií – tedy z obilovin. Označuje tak veškeré obilniny a výrobky, jejichž hlavní složkou je jakékoli obilí,“ říká nutriční specialistka Nikola Lesková. To znamená, že cereální může být jakýkoli bílý rohlík nebo houska obarvená melasou. Neskočte prodejcům na tento marketingový trik.