Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. V Praze ho můžete ochutnat například v trojské botanické zahradě, na Vinici svaté Kláry.
Botanická zahrada vlastní mladá vína nevyrábí, ale tradici otevírání prvních vín dodržuje již od roku 2006, letos to tedy bude stylově pojedenácté. Podávat se budou mladá vína od renomovaných českých a moravských vinařství Trávníček a Kořínek, Kovács, Lahofer, Kubík, Michlovský a mělnického vinařství Kraus.
Moc nad nimi nehloubejte
A jaká mladá Svatovavřinecká vína vlastně jsou? „Ve Svatomartinských vínech se často vyskytuje zbytkový oxid uhličitý, takže jemně perlí na jazyku, bývají svěží, ovocitá. Zbytečně nad nimi ale nehloubejte. Svatomartinská vína jsou nekomplikovaná a radostná záležitost. Slavíme přece, že úroda je už bezpečně pod střechou,“ vysvětluje Eliška Muchnová, vedoucí vinotéky sv. Klára v trojské botanické zahradě.
Se skleničkou v ruce si můžete projít venkovní expozice zahrady, které jsou od prvního listopadu přístupné zdarma. Až se do vás dá zima, zajděte se ohřát do skleníku Fata Morgana. Otevřeno je do 16 hodin.
A k vínu husu
Ke Svatomartinskému vínu patří svatomartinská husa. Podle jedné legendy husy pykají na pekáči za to, že svatého Martina, někdejšího biskupa, rušily při kázání. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým hejkáním prozradily. Pravdě nejblíže je asi fakt, že v polovině listopadu už se naši předkové pomalu chystali na advent a s ním spojený půst, takže otevírání Svatomartinského vína s radostí využili jako poslední příležitost oddat se ještě před Vánoci hodování a založili zvyk péct na svatého Martina husu s knedlíky a červeným zelím.