Existují potraviny, které mají schopnost prohřát organismus přirozeně. Některé zrychlují lidský metabolismus až o 15 %, čímž dochází ke zvýšení tepla v těle.
Které to jsou?
Určitě, jak známo, chilli, kari, zázvor, badyán a skořice, ze zeleniny například pórek, pažitka, křen, cibule nebo česnek. Pomohou také plísňové, ovčí a kozí sýry, ovesná kaše, máslo, vejce nebo ryby.
Z tekutin na prohřátí nejlépe působí kakao a černý čaj, případně punč, v němž využijete zmíněné koření. Pomůžou vám i bylinky. „Do teplých nápojů se hodí například plody kustovnice čínské. Chutnou kombinaci tvoří s horkou čokoládou, lze je zalít také horkou vodou a dochutit jako čaj, například zázvorem či medem. Čaj uvaříte také z pravého ženšenu, který v zimním období navíc zvyšuje imunitu,“ radí známá česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.