4. listopadu 2016
Zázvorový sirup je zimní klasika a jeho výrobu zvládne opravdu každý. A hlavně: zázvor po přípravě sirupu nemusíte vyhodit, ale proměníte ho ve fantastickou zdravou pohoutku!
1 / 3

Zázvorový sirup

Potřebujeme:

0,75 kg zázvoru, cca l, 5 l vody, 2 větší citróny, 2 kg cukru

Postup:

Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citrón a vaříme cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z 1 citrónu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

   

A jak připravíte kandovaný zázvor? Čěte dál!

1 / 3