3. listopadu 2016
Svíčkovou si bez nich neumíme představit. Jenže tyhle červené kuličky mají v kuchyni mnohem všestrannější využití. Co s nimi?
1 / 3

Brusinky lesní můžete sbírat i u nás. Právě ty většinou končí v nálevu či domácím džemu a pak na citronovém terčíku.

Zkoumali jste ale už někdy brusinky sušené? A nezdála se vám podezřelá jejich velikost a nepřítomnost zrníček? Tak to jsou velké americké brusinky z plantáží v Severní Americe. Tyto zářivě červené bobule velikosti oliv jsou uvnitř duté a pod rudou slupkou mají světlou silnou dužinu bez semínek. Chutí a použitím v kuchyni jsou těm našim velmi podobné. Ke koupi v čerstvém stavu jsou i v našich obchodech, ale až koncem podzimu a v zimních měsících.

V kuchyni

Z amerických brusinek se lisuje výborná šťáva. V čerstvém stavu se nejlépe skladují v originálním balení nebo ve fólii, uložené v chladničce v boxech na zeleninu. Tam vydrží dva až tři měsíce.

Čerstvé brusinky jsou velmi kyselé, takže než se pustíte do vaření, musíte je rozkrojit a ocukrovat. Na 100 g se doporučuje 25 g cukru, který nechte chvilku vsáknout. Pak teprve můžete začít s přípravou omáčky, želé či nápoje.

1 / 3