Tedy nevelkým množstvím chutného nápoje, který nám nejen zkrátí dobu čekání na první chod, ale pomůže navnadit náš žaludek na příchod pokrmu.
Výběr správného aperitivu samozřejmě vychází především z našich vlastních preferencí a chutí. Někdo si vždy dá tentýž, někdo má pokaždé chuť na něco jiného, někdo zase vychází z menu a snaží se vybrat takový, jenž bude nejvíce odpovídat následné skladbě pokrmů.
„Mezi nejoblíbenější a asi i nejznámější aperitivy patří vermuty neboli aromatizovaná a kořeněná vína. Nejen ty ale dokážou připravit žaludek ke konzumaci jídel. Jako aperitiv totiž můžeme výborně použít také suché sekty či vína,“ říká sommelier David Král, výherce soutěže Bohemia Sekt Trophée Sommelier ČR 2015.
Jaký aperitiv zvolit a proč?
Druhů aperitivů je hned několik, ačkoliv představy lidí mohou být poněkud zkreslené. Pojďme se podívat na jednotlivé typy a přiblížit se tak správné volbě při nejbližší příležitosti.
1. Kořeněná vína jako klasika
Aromatizovaná a kořeněná vína povzbuzují chuť k jídlu díky použitým surovinám a speciálnímu vermutovému koření.
2. Suché sekty či vína
K lehčím pokrmům pochopitelně sedne i lehký aperitiv. Ideální variantou jsou sušší sekty nebo vína, s jejichž konzumací můžete pokračovat i během jídla.
Tip sommeliera Davida Krále: Bohemia Sekt Prestige brut uchvátil již nejednu porotu světových soutěží. Sekt ze Starého Plzence je vyráběn klasickou metodou kvašení v lahvi a spojuje v sobě tři odrůdy – Ryzlink rýnský, který mu dodává bohatou vůni a pikantní kyselinku, Rulandské bílé s extraktivními tóny v chuti a Ryzlink vlašský, jenž doplňuje svěžest.
3. Bittery
Bylinami a kořením ochucovaná lihovina, tzv. bitter, je nápoj obsahující látky podporující trávení. Všechny bittery mají jedno společné – poznáte je podle hořké nebo jen nahořklé chuti. Víte, že než se staly součástí nápojové kultury, sloužily bittery především v lékařství jako prostředky pro zmírnění zažívacích potíží?