29. října 2016
Nesáhněte vedle při výběru vína! Vybrali jsme pár tipů, které vám pomohou.
1 / 3

Vybíráte víno podle barvy a tvaru láhve? Chyba. Samozřejmě skleněný obal místo kartonové krabice sám od sebe napoví o kvalitě obsahu hodně, zdaleka to ale není všechno. Nezoufejte, naučíme vás, jak se orientovat v široké nabídce bílých, červených i růžových vín. S naším rádcem neuděláte chybu a víno si o to více vychutnáte.  Čemu tedy věnovat pozornost?

Nejprve zásadní rozhodnutí: Červené, bílé nebo růžové?

Už samotná barva vína dokáže napovědět, jak bude víno chutnat a k jakému pokrmu se bude nejlépe hodit.

Červená vína, která obsahují více tříslovin a jsou většinou těžší, navozují vážnější atmosféru a jsou doporučována hlavně k masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému.

Růžová vína se také vyrábějí z modrých hroznů. Pouze rmut, tedy namleté hrozny, se maceruje kratší dobu, a do vína proto nepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznu jako u červených vín. Díky tomu mají vína, která také označujeme jako rosé, osvěžující chuť a skvěle doplňují zeleninové saláty a pokrmy z ryb.

Bílá vína se zase pro svou lehkost a kyselinku skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům.

1 / 3