Olivový olej je lisovaný z oliv, a právě způsob lisovaní určuje kvalitu a cenu olivové oleje.
Nejlepší typ je extra panenský olivový olej. Který se lisuje přírodními metodami. Na trhu najdete také rafinované nebo „light“ oleje, které byly extrahované rozpouštědly, teplem, nebo dokonce zředěné levnější oleje.
Označení extra panenský ještě neznamená, že kupujete nejvyšší kvalitu. Na trhu s oleji se objevuje neuvěřitelné množství padělaných produktů. Skutečný extra panenský olivový olej je 100% přírodní a má vysoký obsah antioxidantů.
Pravidla výběru
Zajímejte se o to, jaké množství kyselin se v oleji ukrývá. Čím menší číslo, tím lépe, kyseliny totiž olej znehodnocují.
Sledujte údaj o sklizni. Dva roky starý olej má v sobě jen málo cenných antioxidantů a ještě hrozí, že už začal žluknout!
Kupujte jedině panenský! „Vysoké teploty při průmyslovém lisování ničí většinu cenných látek v oleji a ještě mění jeho strukturu, což zatěžuje srdce, játra a vede i k autoimunitním poruchám,“ upozorňuje odbornice na výživu a zdraví Miša Kučová. Pouze zastudena lisovaný olej (extra virgin) neobsahuje škodlivé tuky, které následně vyvolávají zdravotní potíže.