18. října 2016
Zkušení vinaři tvrdí, že bychom za sezonu měli vypít tolik burčáku, kolik nám v těle koluje krve. Dá se to zvládnout? A co vám to přinese?

Burčák je mnohými znalci považován doslova za elixír mládí, zdraví a krásy. Obsahuje látky, které omladí tělo, vyhladí pleť, dodají dobrou náladu…

Tak proč ho neskusit? Právě teď je na něj ten nejlepší čas.

Burčák není vlastně nic jiného než částečně zkvašený vinný mošt bez jakýchkoli dalších přísad. Pokud máte možnost dostat se k čerstvým hroznům, můžete si udělat i vlastní. A nemusíte kvůli tomu jezdit až na Moravu! Nám se to podařilo přímo v Praze. Na největší pražské vinici Salabka mezi Trojou a Bohnicemi jsme nastříhali kyblík hroznů, nasypali do lisu a vynikající stoprocentní šťávu slili do skleněné lahve. Kouzelný Elixir, jak se tady moštu z hroznů říká, stačí nechat stát na chladnějším místě, a jak říká místní mistr vinař, za tři až čtyři dny je z toho "šmakovina", tedy ideální burčák.

A když už tu budete, rozhodně odsud nespěchejte. Ve zdejší skvělé restauraci ochutnejte kuchyni šéfkuchaře Petra Kunce a hlavně vína ze zdejšího vinařství – muškát, Müller Thurgau, ryzlink rýnský a Hibernal, dále Chardonnay, Sylván zelený, Tramín, Rulanské modré, i raritní odrůdy Viogner, Scheurebe, Neronet, Chenin blanc nebo Johanniter.